Och Kista Gård har ny ägare igen

Insändare

Bra start den här dagen! En snabbtitt på Nyhetsbyrån Järva bjöd på två goda nyheter. Spånga IP hade tillsammans med lärare och tränare förberett sig inför sportlovet – och utrustning får eleverna låna gratis! Jättebra! Samtidigt fick jag i lokaltidningen Mitt i läsa att Kista Gård hade fått en ny ägare. (Se nedan.) Man planerar att bygga för olika behov i vårt samhälle. Det lät bra.

Kista Gård har använts av olika enskilda verksamheter men sedan stått tom några år. Jag hade ärende dit en gång när jag skulle lämna post från Husbyskolan där jag tjänstgjorde. Det fanns några grundskoleklasser där ett tag. Min kompis arbetade i deras skolkök. Jag fick sån lust att se gården igen och gav mig iväg – passerade ett par vägkorsningar och de nya bostadskvarteren.

Man slås av hur förfallen och nerklottrad mangårdsbyggnaden är. Väldigt vemodigt det hela

Efter en kvart var jag framme vid grinden. Där finns fortfarande en busshållplats med skylten ”Kista Gård”! Man har sällan ärenden åt det här hållet. Allt verkar så dött. Huset ligger lite i skymundan vid den lilla vägen intill skogen. Man slås av hur förfallen och nerklottrad mangårdsbyggnaden är. Väldigt vemodigt det hela.

Fanns det inte en runsten här också? Synd om den är flyttad, men den fanns några meter därifrån med en verkligt fin informationstavla från Stockholms Stadsmuseum. Lite historia om bygden 1000 år tillbaka. Jag ser nu intill stenen en grind till tomten där man hade ordnat en liten sittplats. Därifrån kan man gå vidare in på den gamla tomten. Man har försökt dölja små gamla förrådsutrymmen. Det är roligt att se spår av gamla tiders liv och behov.

Jag rundar stora huset och kommer fram till något som ser ut som ett utegym eller en lekplats. Det är redskap byggda med stora gråbruna trädstammar. Det här var väl platsen för den fina kolonilotten som väckte så mycket beundran? Den kunde ses när man gick från Husby till Kista Centrum. När kolonilottsområdet byggdes bort sörjde vi med odlarna.

Men nu står jag på samma väg. Till höger bortom de nya bostadshusen ser jag Husby och till vänster Kista Centrum. Dags att gå hem. Det var en givande promenad: historia och framtid.

Inga Harnesk

PS. Sehlhall Fastigheter har köpt gården, för en okänd summa pengar. Selhall förvaltar fastigheter anpassade för vård, omsorg och skola. 

Print Friendly, PDF & Email