Foto: Moa Karlberg / Fryshuset
Fryshuset i Husby. Foto Moa Karlberg

Nu startar Studieförbundet Vuxenskolan i Stockholm tillsammans med Fryshuset i Husby projektet Min karriär! som ska göra det lättare för unga i Järva att navigera sig fram till drömyrket och äga sin framtid. Målet är att göra gemensam sak för att stärka ungas självkänsla, självförtroende och inkludering i samhället. 

Min karriär ska göra det lättare för unga i Järva att prova sig fram till olika yrken för att kunna få sig en bild om vilket framtida yrkesliv de vill ha. Detta kommer att ske via besök på olika arbetsplatser, föreläsningar och workshops. Projektet kommer ha ett Järvafokus, men förhoppningen är att det ska spridas vidare till andra delar av Stockholm.

– Jag är uppvuxen i Rinkeby och det är extrafint för mig att arbeta ut mot Järva igen. Jag frågade 400 ungdomar för ett antal år sedan när jag arbetade på Fryshuset i Husby om vad de drömde om, och det jag upptäckte var att många stod inför ett gymnasieval där det var några få som hade koll på vad de ville arbeta med. Några sade att deras föräldrar vill att de ska bli advokater eller läkare. Jag frågade vad de själva vill bli och en del svarade att deras betyg endast räckte till att bli undersköterska, rörmokare eller något inom byggbranschen, säger Fatima Åsard, utvecklingsledare på Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm.

Annons:

– Men många av de hade dock passioner inom olika områden, främst inom det estetiska. Det var då jag började berätta om de olika fantastiska yrken som finns, som exempelvis inom fotbollen där det finns hur många olika roller som helst så som agent, coach med fler, fortsätter hon.

Det ska vara en karriärsintroduktion och en karriärsupplevelse för ungdomarna

Efter undersökningen satte hon sig ned och formulerade en projektidé som några år senare kom att bli Min karriär! som lanseras i januari i år. Det är ett treårigt Arvsfondenprojekt som ska göra det lättare för alla från 13 år och uppåt i Järva att navigera sig fram till drömyrket, där syftet också är att inkludera och förbättra förutsättningarna för fler barn och unga.

– Jag ska ut i näringslivet och se till att skapa samarbeten, men det beror på om och hur företagen och yrkesverksamma personer har möjlighet att ta emot oss. Tanken är att man ska kunna träffa exempelvis en stridspilot, en fotbollstränare eller en ljudtekniker på en teater. Det ska vara en karriärsintroduktion och en karriärsupplevelse för ungdomarna, säger hon. 

Därmed får de att upptäcka och uppleva för sig själva

Pola Ali är verksamhetschef på Arbete & Entreprenörskap inom Fryshuset i Husby där han arbetat sedan 2013. 

 – Man kan säga att jag är en av medgrundarna för Fryshuset i Husby. Jag har alltid brunnit för entreprenörskap och för att skapa sysselsättning för den målgrupp jag jobbar med i Järvaområdet.

 – Jag bär på samma erfarenhet som så många andra, att när jag var runt fyra- till sjuårsåldern så visste jag vad jag ville bli. I den åldern brukar det oftast vara så att många pojkar vill bli polis eller brandman, men sen händer det något när man är runt 14-16 årsåldern då man plötsligt tappar intresset och inte riktigt vet vad man vill. Därför kan det vara bra för ungdomar att besöka olika arbetsplatser för att på så sätt så ett frö hos dem. Och därmed får de att upptäcka och uppleva för sig själva, vilket kommer att hjälpa dem att hitta sina drömmar, säger han.

I januari sker uppstartsmötet och Pola Ali berättar att projektet bland annat kommer att använda sig av mätningar genom enkätundersökningar för att kunna öka ungdomarnas framtidstro.

Krista Sirviö
Fryshuset i Husby. Foto: Moa Karlberg
Fryshuset i Husby. Foto: Moa Karlberg
Fatima Åsard. Foto: Krista Sirviö
Pola Ali. Foto: Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email