Spånga kyrka utsattes för ett nytt brandattentat inatt. De exakta omständigheterna är oklara, men någon eller några har försökt sätta eld på kyrkan. Ett fönster krossades vid attacken, men i övrigt uppstod inga skador på byggnaden.

– Om det är molotovcoctails den här gången vet jag inte men på något sätt har de fått dit en brandfarlig vätska. Det är en allvarlig och tråkig händelse men jag vill inte spekulera i vem eller vilka som ligger bakom, säger kyrkoherden Jerker Alsterlund.

Det är andra gången på bara några dagar som kyrkan attackeras

Annons:

Larmet gick klockan 03.10 natten till söndagen, kyrkporten och ett fönster hade attackerats och det brann inne i kyrkan. Branden var inte omfattande och polisen lyckades släcka elden innan brandkåren fanns på plats. Det är andra gången på bara några dagar som Spånga kyrka attackeras.

– Det är en helt fruktansvärd, kärlekslös handling. Den eller de som har gjort det här har ingen respekt för vare sig religion eller det svenska kulturarvet, säger den socialdemokratiske politikern och Anders Österberg som tagit sig till kyrkan med anledning av attentatet.

Anders Österberg är ledsen, men vill gärna lyfta fram den solidaritet och värme som visats från både de muslimska församlingarna och civilsamhället. Han hoppas att Stockholms stad ska sätta in väktare för att bevaka kyrkan för att förhindra ytterligare attentat.

Spånga kyrka invigdes på 1100-talet och byggnaden är k-märkt

Vanligtvis håller kyrkan coronaanpassat öppet hus för besökare mellan klockan 10 och 12 på söndagar, men idag var det flera som fick vända hem igen vid avspärrningarna. Polisen arbetar med en teknisk undersökning av platsen och brottsrubriceringen är i nuläget mordbrand.

Spånga kyrka invigdes på 1100-talet och byggnaden är k-märkt. Kyrkporten som är nästan lika gammal är täckt med tjära för att kunna stå emot eld.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Annons: