I torsdags presenterades Folkets Husbys Trygghetsundersökning 2024 ”Tidöavtalet och omförhandlingen av samhällskontraktet” med panelsamtal och efterföljande mingel i Husby.
Trygghetsundersökningen 2024 är den tredje i ordningen som Folkets Husby låtit göra. På plats för att presentera och reflektera kring rapporten fanns verksamhetschef Hedvig Wiezell och kriminolog tillika rapportförfattare Leandro Schclarek Mulinari, samt vice ordförande i Folkets Husby Faiza Abdillahi och Civil Rights Defenders-juristen Abdi Hassan.
Hedvig Wiezell inledde med att hälsa den snudd på fullsatta lokalen välkommen och förklarade upplägg samt de frågor som de anser aktualiserats sedan Tidöpartierna kom till makten: Ska vi vara lika inför lagen? Ska rättvisan vara rättvis och rättssäker? Ska alla människor vara lika mycket värda, oavsett livsåskådning, bakgrund och utseende? Ska vi handla mot varandra i en anda av gemenskap? Hon beskrev även varför en ideell aktör som Folkets Husby har gjort en egen trygghetsundersökning; ”För att det behövdes.”
Leandro Schclarek Mulinari berättade om metoden, som varit kvalitativ och baserats på 10 fokusgrupper med deltagande av sammanlagt 51 Järvabor. Utgångspunkten har varit risk- och konsekvensanalys utifrån två kriminalpolitiska reformer; visitationszoner och vräkning, samt antimuslimsk retorik i form av citat från tre av Tidöpartiernas ledare.
Teorin de arbetat efter har varit idén om samhällskontraktet, med utgångspunkten att ”vi bör kunna förvänta oss att staten arbetar för det gemensamma bästa”. I arbetet har de även använt sig av Charles W. Mills bok ”The Racial Contract”.
Genom att läsa upp citat från några av deltagarna i studien diskuterade panelen undersökningens innehåll. Ganska snart konstaterade Abdi Hassan att juridiken, så som kring likabehandling och visitationszoner, inte är något värd utan den politiska viljan att tillämpa den. Resultatet av att regeringen införde den första ”säkerhetszonen” i Hageby, Norrköping, hade enligt Polisen ingen mätbar brottsbekämpande effekt. Enligt svaren i trygghetsundersökningen visar visitationszoner snarare på att möjligheten att diskutera tas bort, att likheten inför lagen urholkas när de som väljs ut ofta hade ett ”utländskt utseende”.
– Berättande straffrätt, det har de lyckats med, sade Abdi Hassan.
Sedan nämndes det pressmeddelande som regeringen utfärdade den 28 mars 2024 gällande reformen som skulle underlätta för hyresvärdar att vräka hyresgäster som begår brott eller föräldrar till barn som begår brott.
– Detta visar snarare att samhällskontraktet omförhandlas, det blir både orättvist och kontraproduktivt, sade Leandro Schclarek Mulinari.
– Man säger att det är den här personen, inte ”vi”, som är ansvarig, sade Abdi Hassan.
Att en slags förskjutning från samhällsansvar till en ökad individualisering av kriminaliteten har skett. Vittnesmålen i undersökningen tyder på att det splittrar communitykänslan, misstänkliggör grann- och familjerelationer, snarare än bygger den.
– Man nästan tvingar familjer att välja bort sina barn. Det skapar en känsla av otrygghet, sade Faiza Abdillahi.
Gällande den antimuslimska retoriken, så hade man som diskussionsunderlag valt ut citat från Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M). Enligt vittnesmålen pratas det idag om muslimer som grupp, jämfört tidigare fokus på islamism och extremism, en förskjutning av generaliserande negativ karaktär.
– Nu är det att de ser dig som muslim som är problemet, sade Abdi Hassan som är specialiserad på diskrimineringsfrågor och islamofobi.
Enligt rapportförfattaren Leandro Schclarek Mulinari är det just i misstänkliggörandet och kollektiviseringen som problemet ligger. Han lyfte fram att det är viktigt att fortsätta debatten om var gränsen går, eftersom detta är ”racial contract in the making”.
Slutligen kom panelen fram till att det är viktigt att just de som drabbas av den aktuella retoriken får komma till tals, att språket kring samtiden behöver utvecklas för att kunna utmana den.
Precis som vid tidigare rapportslätt kommer Folkets Husby att gestalta materialet på ett mer kreativt sätt. I februari släpps fyra minidokumentärer i samarbete med Sundbybergs folkhögskola. Kvällen avslutades med publikfrågor och gemensam soppa.
David Johansson