Nya restriktioner införs – men vaccinet har effekt

Nyheter

Folkhälsomyndigheten presenterade i veckan flera nya riktlinjer för att bromsa smittspridningen av coronaviruset. Munskydd rekommenderas nu både i kollektivtrafiken och andra innomhusmiljöer.

Antalet smittade av coronaviruset fortsätter att öka i Stockholm, men stadsdelarna i Järva har fortfarande få testats positivt jämfört med resten av staden. I vecka 7 hade Rinkeby-Kista 71 bekräftade fall, det motsvarar 14 per 10000 invånare. För Spånga-Tensta var motsvarande siffra 56 fall som även det motsvarar 14 per 10000 invånare.

De senaste dagarna har Folkhälsomyndigheten gått ut med nya riktlinjer för att minska smittspridningen. För Stockholm gäller att icke nödvändiga resor ska undvikas och i kollektivtrafiken rekommenderas användning av engångsmunskydd oavsett tidpunkt. Munskydd ska även användas i andra inomhusmiljöer där flera människor vistas tillsammans under längre tid. Högstadie- och gymnasieskolor uppmanas att bedriva distansundervisning veckan efter sportlovet för att bryta eventuella smittkedjor som kan ha bildats under lovet.

Äldre som fått två doser av vaccinet kommer kunna träffa sina anhöriga

Ytterligare åtgärder som föreslagits är att restauranger och caféer ska få begränsade öppettider och stänga senast 20.30 oavsett om stället serverar alkohol eller ej, butiker ska uppmana kunder att handla ensamma och tävlingsverksamhet under elitnivå kommer inte tillåtas. Förslagen är skickade på remiss och kommer att börja gälla från och med den 1 mars om de beslutas.

De positiva nyheterna är att de äldre som redan fått två doser av vaccinet kommer kunna röra sig friare och träffa sina anhöriga. Två veckor efter det andra vaccinationstillfället är det fritt fram att träffa och krama vänner och familj förutsatt att de är symtomfria.

Källor och diagram: Folkhälsomyndigheten

Print Friendly, PDF & Email