Vårdpersonal håller i vaccinspruta

Ny vaccinationsmottagning i Bredbyskolan

Nyheter

Nu inleds fas 3 i vaccinationen mot covid-19 i Region Stockholm. Alla som är födda 1961 eller tidigare kan boka tid för vaccination. Även personer mellan 18-64 år i riskgrupp kommer att kallas till vaccination av sin vårdgivare. Nu kan du få din vaccination i Bredbyskolan och det är möjligt att även boka tid per telefon. 

Personer som är 60 år eller äldre bokar tid själva, i första hand på någon av länets vaccinationsmottagningar.

De som är 18 till 59 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 samt de som är 18 till 64 år som är i riskgrupp och som fått vård på någon av sjukhusens specialistmottagningar de senaste 12 månaderna, kontaktas av sin vårdgivare på respektive sjukhuset för vaccination. De äldsta erbjuds vaccin först.

De sjukdomar eller tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 är följande:

  • Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och hypertoni (högt blodtryck).
  • Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma.
  • Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
  • Kronisk lever- eller njursvikt.
  • Diabetes typ 1 och typ 2.
  • Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling.
  • Downs syndrom.

Vaccinationerna i länet görs av 15 separata vaccinationsmottagningar, som kompletterar länets över 200 vårdcentraler.  I Järva finns det numera två mottagningar, förra veckan öppnade Werlabs en på Kistamässan och i tisdags öppnade en ny vaccinationsmottagning i Bredbyskolans gamla lokaler i Rinkeby. Syftet med mottagningen är att göra vaccination mer tillgänglig i  Rinkeby-Kista som är den stadsdel där lägst andel av de äldre hittills har påbörjat vaccination, vilket Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om. 

Tiderna till vaccinationsmottagningarna bokades tidigare endast via appen Alltid Öppet, men från och med igår eftermiddag kan du även boka på telefon. Telefonbokningstjänsten vänder sig till invånare som inte har möjlighet att boka digitalt, exempelvis personer som saknar Bank-id, har svårt med digitala lösningar eller har behov av att boka på andra språk. Läs mer här.

Källa: Vårdgivarguiden

Foto: Pexels
Print Friendly, PDF & Email