En mamma kommer gående med sin dotter till träningen

Det är isande kallt den här söndagsförmiddagen på fotbollsplanen vid Akalla by. Ett tjugotal föräldrar har kommit dit med sina döttrar, som vill börja spela fotboll.
– Hej allihopa! Vi börjar med att samla alla tjejer och så får föräldrarna stå vid sidan om.

De tre unga ledarna från Kista SC samlar ihop småtjejerna, som är mellan fem och åtta år. De gör en lek inspirerad av filmen Superhjältarna. Konerna är uppställda som en raket.
– Kom nu springer vi!

Samling på fotbollsträningen.

Annons:

Filiz Sayin, ansvarig i Kista SC för tjejfotbollen, har hälsat alla föräldrar och barn välkomna. Hon arbetar med de lag som finns i klubben för flickor i åldern tio år och uppåt. Bredvid henne står Sonja Dousa, motorn i Kista SC, som är delaktig i alla aktiviteter som klubben bedriver. 
– Det här är ett samarbete med Svenska fotbollsförbundet, en satsning för att få fler tjejer att börja spela fotboll, säger Sonja Dousa.

Nu har vi 15-20 flickor anmälda och det är fler än någon gång tidigare

På andra sidan av planen pågår också fotbollsträning. Där samlas pojkarna.
– Idag är det kallt, men innan sommaren kommer har vi mellan 40-50 pojkar som är med. Normalt brukar det vara tre, fyra flickor. Nu har vi 15-20 flickor anmälda och det är fler än någon gång tidigare, säger Sonja.

Tre unga fotbollsledare.

De tre unga ledarna heter Leen Asfari, Laura Karimizadeh och Selin Fortaci. Sonja Dousa berättar att de har gått en tredagars utbildning på Svenska Fotbollsförbundet.
– Vi jobbar mycket med ledarskap, det är viktigt att utbilda lokala ungdomar till ledare.

Nu kommer fotbollsträningen för de yngsta tjejerna pågå sammanlagt åtta gånger under våren och lika många gånger i höst.
– Vi vill se fler flickor i alla idrotter. Idrott är till för alla, säger Sonja Dousa.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Sonja Dousa och Filiz Sayi
Sonja Dousa och Filiz Sayin.
Print Friendly, PDF & Email
Annons: