Redan efter ett par minuter tillsammans med Fille och Behrang inser jag att det är lönlöst att försöka hänga med och anteckna, och slår på inspelningen på mobilen istället. För ett år sedan kände de inte ens varandra, men nu går det inte att ta miste på den energi och den kemi som finns mellan dem.
Fille är mannen bakom karaktären Lilla Al-Fadji och ena halvan av hiphop-duon Ison & Fille som släppt musik sedan början av 2000-talet. Behrang är journalisten som skrivit både dramatik och flera böcker.
Hur började ert samarbete?
– Jag har aldrig skrivit en bok, men i över 20 år har jag skrivit sketcher och raptexter. Jag hade börjat fundera på om Lilla Al-Fadji kunde bli bok och pratat med folk omkring mig om det, säger Fille.
– Behrang och jag kände inte varandra, men han mailade till mig i december förra året och frågade om det inte var dags att skriva en bok. Eftersom jag hade lekt med tanken, kändes det som att det var meningen. Vi började jobba med boken i mars i år, och den släpptes i början av september.
– Jag såg först en annan typ av bok framför mig, inte en barnbok i första hand. Fille var mer inne på den linjen, och förlaget ville gärna ha en barnboksserie. Nu känns det som ett självklart format, säger Behrang.
Du Fille har ju levt i karaktären Lilla Al-Fadji i många år, hur arbetar ni rent praktiskt?
– Det är sant att jag har bott i karaktären Lilla Al-Fadji ganska länge. Behrang och jag sitter tillsammans och spånar fram de andra karaktärerna i berättelsen, olika situationer, vad vill vi berätta. Sedan skriver Behrang allt. Så ses vi igen och jag tar kanske bort eller lägger till något. Det är en pågående process hela tiden.
– Ofta ändrar Fille detaljer så att det blir ännu roligare. Vi har lätt att jobba ihop, tjafsar ingenting och skrattar mycket. Det är en ära att få sätta ord till Lilla Al-Fadji som har varit hans karaktär så länge!
– Jag är van att skriva ensam, men det är mycket roligare att arbeta tillsammans med någon annan, vårt bollande med idéer och situationer driver texten framåt. Fille är idérik, och han plockade på en sekund hur man skriver en bok. Dessutom kan han karaktären Lilla Al-Fadji så väl.
När de skulle hitta en illustratör till boken kontaktade de bland andra tecknaren Jonnie Holmberg. De bad honom att skicka sin egen bild av Lilla Al-Fadji, och mindre än en kvart efter avslutat samtal kom teckningen.
– Båda kände direkt, att det här vill vi ha! Han greppade även de andra karaktärerna på ett självklart sätt.
Fille påpekar att det har varit viktigt att de har haft en samsyn om vad de vill skriva, vilka ämnen de vill ta upp och hur karaktärerna ska få liv.
– Så kul med en karaktär som är lite utflippad, som säger och gör fel saker, men som tänker till och gör rätt. Nu känns Lilla Al-Fadji och hans vänner som riktiga personer, det är jätteroligt.
Behrang lägger till att de vill skriva om ämnen som barn och unga kan ha svårt att prata om.
– Det kan vara till exempel alkoholism, utanförskap, första kärleken eller vad som helst som berör unga. Viktigt med representation också, alla ska hitta någon att känna igen sig i.
Under samtalets gång blir det tydligt hur de arbetar, när de plötsligt börjar skissa på idén om en helt ny karaktär till kompisgänget runt Lilla Al-Fadji.
– Vi plockar ofta drag från folk från uppväxten, samma sak med situationer, det kan vara sådant vi själva har upplevt, säger Behrang.
– Detta att vi, mitt under samtalet med dig, kommer på en ny karaktär, det är så det funkar mellan oss!
Målgruppen för böckerna är 7-14 år, men jag tycker att vuxna också kan uppskatta humorn, och kanske minnas och känna igen saker från sin egen barndom?
– Vi får många mail från föräldrar som berättar hur de läser högt för sina barn. En mamma skrev att hon läser för sin lilla son, “Han är egentligen för liten men jag skrattar ihjäl mig!” Det är kul att höra. Mycket av att vara ung är ju likadant oavsett bakgrund eller i vilken tid man växer upp, säger Behrang.
Filles barn som är 4, 7 och 9 år är den perfekta testpanelen.
– Särskilt mina döttrar som är äldst. När de skrattar på “rätt ställen”, då vet jag att det funkar.
I boken är han 12 år, och ska precis börja sexan i en ny skola där högstadiet också finns. Hur gammal kan Lilla Al-Fadji bli?
– Hur gammal som helst, men vi vill inte ha så bråttom. Det är så mycket som händer under de yngre tonåren, vi vill ta upp fler ämnen, tankar och känslor som unga har, säger Behrang.
– Vi får se, men det finns många saker man skulle kunna gör runt böckerna också. Vi vill att det ska vara en läsrörelsebok, vi vill att barn och unga ska läsa. Kanske ta fram en lärarhandledning för att stötta när boken används i skolan?
Jag har en hälsning till er från Rinkeby Bokfestival, som gärna vill att ni medverkar nästa år.
– Vad kul! Vem vet, då kanske det finns en ny bok i Lilla Al-Fadji-serien. Bra timing, säger Behrang.
– Ingen tidig semesterresa nästa år, alltså, säger Fille.
Annika Skarf