Katia Ibarra framför ett av kontverken i papier marché. Bild: Maria Lambert Skewes

Under november kommer det hållas öppna workshopar i papier-maché i Husby konsthall. Allt under handledning av konstnären Katia Ibarra.
– Papier-maché är så mycket mer än pyssel på förskolan!

”Husby händer” är en papier-maché-workshop för alla att träffas och via händerna skapa hantverk och utväxla erfarenheter. Katia Ibarra kommer på Husby konsthall visa tekniken kring papier-maché och tillsammans skapa konsthantverk inspirerat från Mexiko.

– Jag vill sprida denna mexikanska konstform till Sverige. Jag ser mig själv som en papier-maché-ambassadör! säger Katia Ibarra

Annons:

Det finns många olika typer av papier-maché-figurer och former. Den vanligaste, som alla barn lär sig tillverka från tidig ålder är piñatan, ett måste för alla kalas. Den innehåller idag oftast godis, men tidigare även annat mer nyttigt, som frukt.

En annan form är de flera meter höga Judas-figurer, som brukar bäras i parader i Mexiko. Och alebrijes, som är ett fantasidjur och en blandning av flera djur i en kropp, precis som den svenska gripen.
– Alebrijes uppgift är att ta hand om oss, de är inte alls farliga eller elaka, säger Katia Ibarra. 

Dessa olika figurer är skapade av så kallade ”cartoneros” och har inspirerat kända konstnärer, så som Frida Kahlo och Diego Rivera. 

Konsthallen kommer att vara ett slags öppen ateljé för alla som vill prova på skapandet med papier-maché. Tanken är att vem som helst skall kunna komma och dela med sig av sina erfarenheter, tekniker och att tillsammans skapa konstverk.

Maria Lambert Skewes

När:
10-11 november kl 11-16 (lär ut och berättar om papier-maché tekniken)
12-16 november kl 11-16 (öppen workshop)
17-18 november kl 11-16 (lär ut och berättar som papier-maché tekniken, erfarenhetsutbyte, kunskaper inom olika hantverk)
24 november kl 12-16 Avslutning och finissage där konstverken presenteras

Adress: Husby Konsthall, Husbystigen 8, Husby Gård, Kista
Kostnad: Gratis

Print Friendly, PDF & Email
Annons: