Nu drar protesterna mot marknadshyror igång

Föreningsliv/Nyheter

Söndagen den 18 april ska kampanjen Nej till marknadshyra genomföra en riksomfattande manifestation med ett hundratal lokala protestaktioner mot marknadshyror. Förberedelserna börjar redan i helgen.

Bakom kampanjen, som startats på initiativ av Nätverket Rädda hyresrätterna, Norra Järva Stadsdelsråd och 18 aprilkommittén i Västra Sverige, har en lång rad organisationer runt om i landet slutit upp. I stadsdelarna runt Järvafältet stöds den av Norra Järva stadsdelsråd, Hyresgästföreningen i Järva, företrädare för lokala hyresgästföreningar, Ort till ort, Islamiska kulturcentret och andra intresserade.

Och nu drar man igång. På torsdagskvällen ägde ett digitalt möte i Järva rum för att förbereda den fortsatta kampanjen med affischering och flygbladsutdelning redan nu till helgen. 

Moderaterna föreslår marknadshyror rakt av

Kampanjen riktas mot regeringens, Centerns och Liberalernas utredning om fri hyressättning för fastighetsägarna i nyproduktionen och hyreskommissionen om ökat genomslag för lägesfaktorn, samtidigt som inget görs för att stoppa fri hyressättning efter renoveringar i stil med Hemblas. Moderaterna föreslår marknadshyror rakt av. Allt detta banar väg för marknadshyror med stora hyreshöjningar, och grupperna bakom kampanjen tycker det är viktig att informera hyresgästerna och samla till maximalt motstånd.

En ny affischering planeras till slutet av mars och dessförinnan, kommer ett större digitalt möte för hela landet att äga rum torsdagen den 18 mars för att förbereda den större riksomfattande kraftsamlingen den 18 april. Då planeras minimöten på olika ställen i stadsdelarna för att informera och mobilisera Järvaborna. Eventuellt kan det arrangeras guidade promenader i stadsdelarna. Om det går tänker man filma manifestationerna och lägga upp dem på en klickbar Sverigekarta så man kan följa protesterna runt om i landet.

Mats Leander

Mer information finns på: https://raddahyresratterna.se/  och på facebookssidorna (4) Nej till marknadshyra | Facebook och (4) Förortsrådet 164 – Norra Järva Stadsdelsråd | Facebook

Print Friendly, PDF & Email