Gunilla Lundgren

Nu är Rinkebybornas egen bok klar!

Nyheter

Nu är boken Rinkeby Världens Torg i 50 år klar och författaren Gunilla Lundgren drar en suck av lättnad.
 – Det enda jag tänkt på det senaste året är att vi måste kunna ses den 17 september. Och jag är så glad att vi kunde det.

Först var det bokrelease på Rinkeby bibliotek där boken som Gunilla Lundgren skrivit i samarbete med en lång rad Rinkebybor presenterades. Sedan blev det ytterligare en presentation av boken utomhus och några av medförfattarna medverkade.

Gunilla Lundgren har arbetat i Rinkeby sedan 1971 då hon började skriva en bok tillsammans med romska barn. Sammanlagt har hon gett ut ett trettiotal böcker där Rinkeby och de som bor här spelar en väsentlig roll.

– Det var Rinkeby som gjorde mig till författare. Den här boken är Rinkebys röster, sade Gunilla..

Många har medverkat i boken och där finns texter på 20 språk. Bland författarna finns unga och gamla, fritidsledare och föräldrar, vuxna som Gunilla har känt sedan de var barn. Barnen som var med i bokklubben på Rinkeby bibliotek i höstas var med och berättade. Även Rinkebybor som är bekanta långt utanför Rinkeby, som Martin Mutumba, Alexandra Pascalidou och Özz Nujen.

Det är den vackraste boken jag sett

– Det är den vackraste boken jag sett, sade Mustafa Zatara, som också medverkar i boken och som läste upp sitt bidrag.

Författaren Fred Taikon berättade om Gunillas arbete med romska barn och om det bibliotek för romska barnböcker, som Gunillas arbete gjort möjligt att öppna i Rumänien.

– Jag vill ge en eloge till Gunilla, sade han.

Rinkebys farsa, som Gunilla Lundgren kallar Mohamed Hagi Farah, talade också:

– Jag vill tacka för att du har inspirerat våra barn och ordnat Nobelfester i Rinkeby i 30 år. Tack, Gunilla.

Avslutningsvis berättade författaren Annelie Drewsen att Gunillas arbete om Nobel fortsätter, nu som ett samarbete mellan elever i Rinkeby och Tensta.

– Det är en ära att få jobba med Gunilla. Det är väldigt få personer som har ett barnperspektiv till 100 procent, och som aldrig överger det. Det har varit otroligt lärorikt att arbeta tillsammans med dig. Jag ska göra mitt bästa för att fortsätta på samma sätt. Tack, Gunilla.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Barnen från bokklubben på Rinkeby bibliotek.
Print Friendly, PDF & Email