Så kom han då till Rinkeby, Abdulrazak Gurnah. Och barnen fick äntligen träffa 2021 års Nobelpristagare i litteratur.
– Jag är så glad att vara här, sade författaren.

Abdularazak Gurnah kunde inte komma till festligheterna i december på grund av pandemin, men han kom nu istället. Rinkeby bibliotek, ”hjärtat under alla år”, var fullsatt som vanligt. TV, radio, flera representanter från media, politiker från stadshuset och även representanter från Svenska akademien var på plats.

Tillsammans är vi oslagbara!

Annons:

Men tillställningen är elevernas, som alltid. Assad och Aisha från årskurs 9 i Enbacksskolan var konferencierer och ledde föreställningen på engelska. Författaren hälsades välkommen på svenska, engelska och sitt eget modersmål swahili.

Barnen från Askebyskolan sjöng en sång om Rinkeby. ”Tillsammans är vi oslagbara!” Då var det många ögon som tårades i publiken. 

Barnen från Knutbyskolan läste upp en dikt om Rinkeby och hälsade Nobelpristagaren på flera språk.

Årskurs 9 på Enbacksskolan hade gjort en film om Abdulrazak Gurnahs bok Paradiset. På felfri engelska redogjorde de för sina intryck av romanen. ”Din bok fick mig att tänka på koranen”, sade en av eleverna, ”och hur man såg på européerna”.

Jag tycker att han skriver sanningen

– Jag tycker att han skriver sanningen. Inte som makthavarna vill, utan precis som det är. Det som är fult är fult och det som är vackert är vackert, sade Çinar, en av killarna från Enbacksskolan.

– Vi har arbetat under svenskalektionerna hela hösten, och sedan hade vi en hel temadag om Nobel för hela skolan, från förskoleklasserna till och med nian, sade Assad.

För trettiotredje året i rad firas Nobel i Rinkeby. Gunilla Lundgren, författaren som varit med från början, berättade hur allt startade.
– På den tiden talades det mycket om att barnen i Rinkeby var ”halvspråkiga”, och det tyckte Elly Berg och jag var dumheter. De är flerspråkiga, precis som flera av Nobelpristagarna i litteratur. Många av dem skrev sina största verk i exil. Här i Rinkeby och Tensta kanske framtidens Nobelpristagare bor, det här är en internationell och flerspråkig del av staden.

Åtskilliga Nobelpristagare har kommit till Rinkeby på besök genom årens lopp

De förste pristagaren i litteratur som bjöds till Rinkeby var Naguib Mahfouz.
 – Men han var sjuk och kunde inte komma, hans två döttrar kom hit istället och hämtade häftet vi gjort på svenska och arabiska. 

Sedan dess har åtskilliga Nobelpristagare kommit till Rinkeby på besök genom årens lopp. Senast var det Olga Tokarczuk 2019.

När uppträdandena var slut hälsades Abdulrazak Gurnah fram till scenen. Han tackade för det fina häfte han fått med alla teckningar, porträtt av honom, dikter och texter om honom och om hans böcker. Han tackade särskilt för ett målat porträtt han fått.

– Jag har sett flera versioner av mig själv, på några såg jag ut som ett helgon och på andra som en galning, sade han och publiken skrattade.

Efteråt var det uppdukat med té, frukt och kakor. Men bara eleverna fick sitta vid Abdulrazak Gurnahs bord, så de turades om och fick en pratstund med honom. Vuxna deltagare och representanter för medierna hölls på avstånd.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email