Nikoletta

För fyra år sedan startade Kerstin Gustafsson Figueroa, chefredaktör på Nyhetsbyrån Järva, den första grundkursen i lokaljournalistik i Rinkeby Folkets Hus. Den 30 augusti startar den femte kursen i Kista Folkhögskola. Vi har pratat med en av deltagarna från den första kursen.

Nikoletta Dolfin, hur kom det sig att du sökte till kursen:

– Jag var trött på att läsa artiklar om Järva skrivna av någon som gav en version av området som jag inte kände igen. Många skrev enbart om kriminalitet i området men jag vill visa att här finns vanliga människor som lever vanliga Svensson liv. Andra ville göra sensation på den invandrade arbetarklassen.  Här lever vanliga människor som jobbar och sliter men det är ett fåtal kriminella som får uppmärksamheten.

Vad tyckte du var bäst med kursen?

– Det var mycket intressant att lyssna på kända journalister som kom och berättade om sina erfarenheter. Martin Schibbye som berättade om sin långa tid som fängslad i Etiopien gjorde ett starkt intryck på mig. En representant från fackföreningen Journalistförbundet kom och berättade om arbetsvillkor för journalister. Det gav en bra inblick i branschen.

Nikoletta har skrivit många artiklar i Nyhetsbyrån Järva. En av de första hon skrev efter kursen var om företaget SWATAB och deras tvättsystem, att tvätta med enbart avjoniserat vatten. Detta ledde efter ungefär sex månaders kamp till att systemet togs bort i området där Nikoletta bor. Hon är en aktivist för Hyresgästföreningen på Rinkebysvängen och kämpar för boendevillkor och boendemiljön.

– Jag har bott i Rinkeby i ungefär 35 år. Gick i förskolan här men flyttade när jag började mellanstadiet. Är tillbaka i Rinkeby sedan cirka 25 år. Redaktionen på tidningen är lyhörda och tar emot både tips att skriva om och mina egna inskickade artiklar, berättar Nikoletta. Genom att själv skriva i tidningen gör jag alla läsare uppmärksamma på vad som inte är bra – eller vad som är bra. Jag brinner för rättvisa för alla människor och hjälper till exempel EU migranter med mycket. Allt ifrån att ta en fika med dem och förklara hur det kan fungera i svenska samhället med rättigheter och skyldigheter.

Vill du också skriva och berätta om din närmiljö? Anmäl dig till kursen nu.

Monica Jansson
 

 

Print Friendly, PDF & Email