Bland Avarn Securitys ordningsvakter finns medarbetare med högerextrema åsikter och även öppna nazister. Det avslöjar Dagens ETC i en artikel.
– Vi tycker att det är mycket oroande, säger Mikael Högberg, pressansvarig på Avarn Security.

Avarn är samma vaktbolag som bevakar riksdagen, riksbanken, Migrationsverkets boenden flyktingmottagningar och även patrullerar i Järva. När Dagens ETC går igenom Avarn-anställdas öppna Facebook-profiler hittar de ett 20-tal personer som delat högerextremt material bara den senaste tiden. Många har militär utbildning och poserar med automatvapen och svärd framför svenska flaggor. De visar stolt sina tatueringar med nazisymboler och sprider hat mot invandrare och vänsterpolitiker.

En Avarn-anställd vill straffa en dömd brottsling som har utländsk bakgrund med ”nackskott efter utvisning”. På Facebook gillar han vit makt-musik, högerextrema Swebbtv och delar bilder där Stefan Löfven framställs som en kackerlacka.

Vi har gjort en begäran om dispens för att få göra bakgrundskontroller, men fått avslag

Mikael Högberg säger att Avarn Securitys värderingar ”inte lirar med några som helst extremistiska och icke-demokratiska värderingar”. Han påpekar också att företagen inte kan kontrollera sina anställda hur som helst.

– Vi får inte göra vissa efterforskningar på vår personal, så som media får göra. Vi får inte dokumentera och inte heller söka viss information. Vi har gjort en begäran till Integritetsmyndigheten om dispens för att få göra bakgrundskontroller, men fått avslag.

Avarn Security har den senaste tiden kritiserats för återkommande brister i bakgrundskontroller av just högerextremister. Nyligen avslöjade Expo och Svenska Dagbladet att två tjänstemän anställdes vid SD:s riksdagskansli trots att de samtidigt var aktiva i vit makt-miljön. I ett av fallen anlitades Avarn av partiet för en säkerhetsprövning innan tjänstemännen anställdes. Men utredaren missade de högerextrema kopplingarna.

I förslaget om en ny ordningsvaktslag har man valt att ta bort alla kontroller om lämplighet och laglydnad

– All personal som jobbar inom ett auktoriserat bevakningsföretag ska kontrolleras, och kontrollerna genomförs av Länsstyrelsen. Vi, och branschen i stort, anser att deras kontroller är inte tillräckligt bra.

När det gäller personal som arbetar till exempel i riksdagen omfattas av de säkerhetsskyddslagen.
– De personerna säkerhetsprövas på ett helt annat sätt. De är inte den stora massan av våra anställda.

Nu finns ett förslag i riksdagen om en ny ordningsvaktslag, och Mikael Högberg konstaterar att i det förslaget har man valt att ta bort alla kontroller om lämplighet och laglydnad.
– Det tycker vi är väldigt konstigt och det är något som vi i branschen har påtalat.

Dagens ETC har också funnit täta band till Sverigedemokraternas partiorganisation. Bland Avarns anställda var det 14 sverigedemokrater som ställde upp i valet 2018 till antingen kommun, region eller riksdag. Av dem har elva politiska uppdrag för SD runt om i landet.
– Vår personal har en större etnisk blandning än samhället i stort. Vi tycker att det är en styrka att vi har anställda som representerar hela den politiska skalan och vi är inte förvånade över att de finns anställda både från vänster till höger.

Från och med måndag den 1 november och sju år framåt är det Avarns beväpnade skyddsvakter som vaktar departementen, regeringen och statsminister Stefan Löfven.

Att säkerhetsbranschen har problem med högerextremism bland sina anställda är ingen nyhet

Att säkerhetsbranschen har problem med högerextremism bland sina anställda är ingen nyhet. Nyhetsbyrån Järva har skrivit om det flera gånger, som i avslöjandet om den högerextreme ordningsvakten från CSG i tunnelbanan och om Avarns ordningsvakters beteende mot EU-migranterna i Rinkeby centrum.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Avarn Security grundades 1964 och hette från början ABAB. Det var ett statligt bolag fram till 1995, då det privatiserades. Sedan dess har företaget bytt ägare och namn flera gånger, men ägs idag av norska Sector alarm. De har 17000 anställda i koncernen och 7000 av dem arbetar i Sverige.

Print Friendly, PDF & Email