kvinna i slöja med svensk flagga bakom örat, på tunnelbanan
Hodan från Kista, mellan nationaldagsfiranden

Sveriges femhundrade år som självständig nation uppmärksammades på flera håll i Järva den 6 juni. Musik, tal, poesi och olika barnaktiviteter fanns bland annat i Tensta och Rinkeby.

Solen sken och pilträden gav behaglig skugga under nationaldagsfirandet i Tensta.

Hassan, poet, kampsportare och fotbollspelare från BK Bussenhus läste sina texter på scen:
”I det gamla du fria du fjällhöga nord – där ligger en ort som heter Tensta. Tensta är vårt hem, Tensta är vår framtid.”

Annons:
Hassan från BK Bussenhus

Sedan var det Rashid Mohammeds tur, ordföranden i Spånga-Tensta, följd av Annika Friberg, nämndens vice ordförande.
– Tensta och alla orter i Järva är Sveriges framtid, sade Victoria Callenmark, nu stadsdelsdirektören för Spånga-Tensta och efter den 1 juli direktör för hela Järva.

– Främlingsfientliga partier försöker splittra oss, men för mig står Sverige för fred och demokrati, sade Idris Ramadan, från Eritreanska islamiska föreningen, som talade å hela festkommitténs vägnar.

Det officiella firandet avslutades med svenska nationalsången.

Pilparken i Tensta

I Rinkeby var det trångt på torget mellan tälten och den stora scen som ställts upp, dagen till ära. Där minglade intresseorganisationer och politiker, barnen hängde i biblioteksbussen och köade till ansiktsmålning medan tal och livemusik varvades på scenen.

Två Rinkebybor på plats fick frågan om vad nationaldagen betyder för dem personligen.

– Idag är en fin dag att vara ute och träffa folk. Sverige fyller 500 år och jag hoppas att det blir många fler. Jag har bott här 45 år och arbetat länge. Mitt första jobb var på apoteket. Jag har det bättre här i Sverige än i mitt första hemland, sade Baya Djematene.

Baya Djematene, Rinkeby

– Nationaldagen betyder otroligt mycket! Den är en symbol för Sverige och en symbol för frihet. I år har Sverige varit en självständig stat i 500 år och vi har varit 200 år utan krig. Demokratin är något vi måste värna om och inte ta för givet, sade Kahin Ahmed.

Kahin Ahmed, Rinkeby

Kerstin Gustafsson Figueroa
Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email
Annons: