Bild på leende man.

Förra året blev nationaldagsfirandet i Rinkeby helt inställt. Men i år firas den 6 juni igen.
– Allt vi annars gör fysiskt, gör vi digitalt i år, säger Mohamed Saleeban, projektledare för nationaldagsfirandet och ordförande i Shanta IF.

Traditionellt har 6 juni firats med stor famljefest i Rinkeby centrum. Det brukar var en stor scen på torget, med artister som uppträder och politiker – både lokala och nationella – som deltar.
– Vi firar 10-årsjubileum i år, samma år som Rinkeby centrum firar 50 år. Det blir dubbelt firande, säger Mohamed Saleeban.

Men naturligtvis finns begränsningar på grund av pandemin, även om restriktionerna har lättat något.
– Vi brukar ha mycket folk här och hälften av alla besökare brukar komma från innerstan.

Annons:

I år blir firandet annorlunda. Det blir en digital sändning med inspelade inslag och samtidigt livesändning från Rinkeby.
– Vi har en studio ett stenkast från platsen där vi brukar vara. I år håller vi till i Folkets Hus, i lokalen på entréplanet, där det för länge sedan var restaurang.

Flaggan hissas fysiskt på torget och allt börjar kl 15.00

Tal av politiker är inspelade i förväg, även artisternas framträdande finns redan färdiga. Men moderatorn kommer att vara på plats och sköta allt direkt, polisen är där och även företrädare för bostadsbolagen. Likaså finns en reporter med kamera som går runt och intervjuar folk live i centrum.
– På torget blir det basketaktivitet, det är Dröm stort som håller i det. Biblioteket är också öppet, de brukar skänka böcker inför sommaren – och kameramannen går runt och ställer frågor till folk som går förbi.

Sveriges nationaldag är ju samtidigt svenska flaggans dag.
– Ja, flaggan hissas fysiskt på torget och allt börjar kl 15.00, säger Mohamed Saleeban.

Kerstin Gustafsson Figueroa
bild på affischen till firandet 6 juni.
Affisch inför 6 juni 2021.
Print Friendly, PDF & Email