Under denna vecka, och nästa, kommer en ny grupp studenter från JMK att ha sin redaktion på våning 3 i Rinkeby Folkets Hus. 

I början av april inleddes det två månader långa samarbetet mellan Stockholms universitet och Nyhetsbyrån Järva. Sammanlagt blir det fyra grupper som arbetar främst med granskande journalistik under handledning av journalisterna och lärarna Erik Palm och Susanna Edling.

 – Vi håller på och undersöker om hur kameraövervakningen påverkar folk i området. Det finns de som hatar det, men minst lika många tycker det är väldigt bra, säger Olof Silvander, en av studenterna i grävprojektet.

Kameraövervakningen är ett hett ämne i Järva och det sägs att att området är det mest övervakade i Sverige.
 – Ja, vi har fått väldigt olika åsikter i den frågan, säger Anna Hedlin. 

Gustava Söder undersöker i sin grupp skillnaderna mellan privata och kommunala förskolor. Tove Lindgren håller på stt kolla skillnader mellan privata och kommunala skolor, hur budgeten ser ut och vilka nedskärningar som gjorts. Elin Vallin jämför Engelska skolan i Kista med de andra Engelska skolorna i Stockholm. Alla grupper har precis inlett sina granskningar.

Viktor Elsnitz undersöker hur effektivt det är när polishelikoptrar hovrar över Järva, även när inget brott har skett.
 – Om det kan motverka brott, eller om det istället spär på någon form av polisförakt mot polisväsendet. Vi har hittat en vetenskaplig rapport i ämnet, som säger att det inte är särskilt effektivt i förebyggande syfte. Men om brott har skett eller är pågående då är det effektivt, säger han.

Rapporten gjordes i en undersökning under bilbränderna i Malmö och Helsingborg under 2019.
 – Så vi har fått grafer från polisen om deras helikopterinsatser och i ett mejl skriver de att deras effektivitet baseras på dessa erfarenheter. Vi kommer att kontakta dem och undersöka allt närmare, säger Viktor.

Om allt går enligt planerna kommer säkert en del av studenternas arbeten kunna läsas i Nyhetsbyrån Järva senare i år.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email