Under förra veckans final av idétävlingen För-orten utsågs matteinriktade Fyra-appen som vinnare på andra plats och parkeringsappen TEERA på tredje plats inom kategorin För-Samhället, där TEERA även prisades med ”Folkets pris”.

Kusinerna Khalil Abou Hachem och Mohammed Hachem har grundat Fyra-appen – en matteapp som har i syfte att lätta på svenska lärares arbetsbelastning. Appen hjälper läraren med bland annat tilldelning av uppgifter, planering av lektioner, bedömning och kartläggning.

– Alla lärare vill barnens bästa, men vi är ofta väldigt stressade och appen lättar på arbetsbelastningen, säger Khalil Abou Hachem, en av grundarna för Fyra-Appen.

Annons:

Khalil Abou Hachem har arbetat som lärare i sju år och uppger att yrket redan från start har varit stressigt, oberoende område och ort.

– Man får hålla tusen bollar i luften. Sedan kommer en del av barnen från hemförhållanden där båda föräldrarna arbetar väldigt mycket. Barn till ensamstående föräldrar som inte är med sina barn hela tiden. Och en del av barnen tar ut sina aggressioner i skolan och då måste man vara en sorts mentor och förebild samtidigt som man vill lära ut. Det tar mycket energi och appen är ett helhetspaket för oss lärare, säger han.

Appen frigör tid för lärarna som man kan lägga på eleverna

Mohammed Hachem har arbetat som lärare i snart två år och ser ett stort elevvärde med Fyra-appen.

– Appen frigör tid för lärarna som man kan lägga på eleverna. Eleverna kan också själva jobba med uppgifter i appen, vilket är väldigt bra!

– Vi tror på oss och man måste tro. För-orten har gett oss och många andra en bra plattform. Vi hoppas att vi under 2022 når ut till 180 skolor. För välmående lärare får välmående elever, och i slutändan ett välmående samhälle, säger han. 

De fyra vännerna Nihayat Faris, Najma Abdi, Jibril Ali och Tahir Sabe är grundarna bakom TEERA. En app som länkar innehavaren av förhyrda parkeringsplatser med bilister i behov av korttids- eller långtidsparkering. Tjänsten erbjuder användaren en möjlighet att hyra respektive hyra ut sin parkeringsplats på ett enkelt och smidigt sätt.

 – Vi kommer från olika områden men upplever ett och samma problem där det ofta är brist på parkeringsplatser medan det står massor av tomma förhyrda parkeringsplatser som man absolut inte får ställa sig på. Så när jag tog upp idén om att skapa en app som möjliggör uthyrning av förhyrda parkeringsplatser var det en självklarhet att söka till För-orten, säger Nihayat Faris.

Från utbildningens business crash course till alla stöttande möten, kan vi säga att vi har lärt oss massor

De säger att de inte kunde vara mer tacksamma och glada för all den kunskap och vägledning som tävlingen fört med sig.

 – Från utbildningens business crash course till alla stöttande möten, kan vi säga att vi har lärt oss massor. Vi tar med oss så mycket och förhoppningsvis applicerar vi allt vi har lärt oss i vår resa mot att förverkliga vår idé, säger Nihayat Faris. 

Medgrundaren Jibril Ali berättar att han är väldigt glad och har upplevt allt som väldigt lärorikt under tävlingens gång.

 – Detta har gett oss så mycket och vi har dessutom fått mycket kärlek och stöd på våra sociala medier. Vi har gjort den här resan för att kunna prata, få erfarenheter och knyta kontakter och det är vår vinst. Bara att vi är här gör oss till vinnare, säger han.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Annons: