Gångtunneln vid Söderbygången utsmyckas med mosaiker. Konstnärerna bakom dem är sommarjobbande ungdomar, som handleds av Unga Berättar.
– Jag har lärt mig mycket. Jag skulle kunna jobba med konst i framtiden, säger Shoaib.

Det är ovanligt kärvt väder för en julidag. Vinden blåser i sommarjobbarnas målarrockar. Isra är en av dem som arbetar i Söderbygångens tunnel. Hon är 16 år och bor i Rinkeby. Det är hennes första sommarjobb.
– Jag trodde det skulle vara lite enklare. Jag har ont i ryggen och benen av att sätta upp kakelplattorna.

Shoaib, 17 år, har samma upplevelse.
– Jag har spelat fotboll i många år, men har aldrig haft sådan träningsvärk som jag har nu! Jag somnar så fort jag kommer hem.  

Det slitsamma jobbet är ändå värt det för att försköna platsen som hon alltid går förbi, tycker Isra. För Shoaib underlättar den bra stämningen mellan handledarna och mellan sommarjobbarna.

Anställer fjolårets sommarjobbare som pedagoger

Cristina Blendea är projektansvarig och leder arbetet tillsammans med juniorpedagogerna Pankaj och Abdul. Pankaj och Abdul sommarjobbade själva med Unga Berättar förra året.

– En del utmärker sig konstnärligt såväl som pedagogiskt, och då anställer vi dem så här, säger Cristina Blendea.

Abdul är passionerad över arbetet.
­– Det är roligt att börja från ingenting och se det bli klart.  Alla som promenerar förbi här med familj och hundar blir glada när de ser det.

Ungdomarna har designat mosaikerna utifrån temat ”Vilsam vandring”. Redan på torsdag den 21 juli ska arbetet vara klart. Då blir det vernissage med chips och läsk i Söderbygångens tunnel klockan 17.

Maria Bodin

Fakta: Unga Berättar är en verksamhet inom Kulturskolan. Deras mål är att göra barn och unga mer delaktiga i samhället. För att uppnå det arbetar de utifrån ungas personliga berättelser. I Järva har Unga Berättar tidigare gjort kortfilmer. De har också utsmyckat tunnlarna vid Kvarnbygången och Svennebygången.


 

Print Friendly, PDF & Email