Det händer att det lyser inne på Eggeby gård under kvällar och helger, även i dessa tider av pandemi. Det är Anne-Marie Henschen Grave som har Misans klädkammare öppen.
– Om jag är här, så är även kaféet öppet. Jag har hembakat bröd idag.

Anne-Marie Henschen Grave bor söder om sta’n, men har varit aktiv i föreningslivet i Järva i många år. Hon odlar med de Gulliga, sålde hemgjorda piroger under Järvaveckan och hon har försvarat romernas boningar inne i skogarna på Järvafältet mot stadens grävskopor. Dessutom har hon alltså Misans klädkammare på övervåningen, ovanför kafé Grönlingen, i huvudbyggnaden på Eggeby gård, i Järva Folkets park.

– Jag har en sykurs för alla som vill sy, sticka eller virka. Jag är här på begäran i dessa coronatider, men oftast är det på tisdagar och fredagar. Det kostar 30 kronor gången och material får man av mig, om man inte har eget.

Och Misan, är det du?
 – Ja, min mamma kallade mig alltid för det.

Vi återanvänder material, här kan man sy om eller sy nytt

Egentligen är Anne-Marie sjuksköterska, men hon har stickat och hållit på med textil i hela sitt liv.
– Jag har stickat sockor sedan jag var nio, då fick jag en lilla syster, och fingervantar sedan jag var fjorton. Jag har alltid drömt om att kunna samla allt mitt material, alla tyger och garner.

Tidigare hade hon en syateljé i Fruängen, men nu hyr hon ett rum på våningen ovanför Kafé Grönlingen.
– Vi återanvänder material, det handlar om textilt återbruk, här kan man sy om eller sy nytt, vad man vill. En brukar sitta här och virka mormorsrutor, en annan syr väskor av gamla jeans. Sammanlagt har jag sju olika symaskiner.

Anne-Marie har i flera år arbetat tillsammans med romerna, och för deras rättigheter. Nu har hon ett projekt på gång, som ska få romerna att lära sig att sticka.
 – Då har de något att göra när de sitter utanför butikerna och tigger. Då kommer de säkert att få mer pengar, eftersom de gör någonting. Och så kan de ju sälja det de stickat.

Den här dagen står hon och klipper sönder stickade raggsockor. Sockorna har bara skaften kvar, eftersom foten har nötts sönder och lagats för många gånger.
– Jag tänker sy ihop en filt av sockskaften. Den blir varm och mjuk.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Annons: