Klipp ur Rinkeby Tidning från 1991. Insändare mot kriget. Bild på demonstrationståg.
Rinkebyarkivet.

För nästan exakt 30 år sedan anordnades en demonstration i Järva mot kriget i Persiska viken. Rinkeby Tidning skrev om det i sitt första nummer 1991.

Författaren Gunilla Lundgren, som skriver boken till Rinkebys 50-årsjubileum, hittade artikeln när hon sorterade material till en utställning på Rinkeby bibliotek i höst. Artikeln handlar om 150 personer som tågade från Tensta till Rinkeby i ”en demonstration mot kriget i Persiska viken och uppmanade USA att lämna Mellanöstern”.

Jag skäms inför dem att mitt land stöder krig

I artikeln står det att Gunilla Lundgren var en av dem som talade på Rinkeby torg den 9 februari 1991. Gunilla Lundgren var också initiativtagare till ett upprop som Sveriges barnboksförfattare riktat till regeringen i protest mot att regeringen ställt sig bakom FN-resolution 678, samtidigt som den ställt sig bakom barnkonventionen.

”Varje dag möter jag flyktingbarn i Rinkeby som har släktingar i Mellanöstern och som själva har upplevt krig. Jag skäms inför dem att mitt land stöder krig”, sade Gunilla Lundgren i artikeln i Rinkeby Tidning.

Källa: Rinkeby Tidning, 1991/Rinkebyarkivet

Print Friendly, PDF & Email