Leende man i gul väst och med en bygghjälm i handen.

Arbetsmarknads- och integrationsministern Johan Pehrson, L, besökte Järva igår. Då fick han se hur renoveringen av Tensta gymnasium fortskrider.
– Roligt att se och ännu roligare att komma tillbaka, sade Johan Pehrson.

Johan Pehrson inledde sitt besök i Järva med ett möte med Ahmed Abdirahman och Global Village i Rinkeby för att diskutera årets Järvavecka den 31 maj till 3 juni. Sedan fortsatte han tillsammans med sitt entourage till Tensta och fick en guidad tur i Tensta gymnasium.

Johan Einarsson, projektutvecklare på Hemsö, visade lokalerna och berättade hur renoveringen fortskrider.
– Vi tror att det behövs utbildning på Järva, idag finns bara ett fåtal gymnasieplatser i området och alla ungdomar kan inte åka in till stan, sade han.
Johan Einarsson berättade också om planerna för Campus Tensta, där man hoppas att gymnasium, vuxenutbildning och yrkesutbildningar ska få plats i framtiden.
– Det kan dröja tio år innan allt fungerar som det ska. Men det här är inget projekt, utan ett evighetsägande. Vi har inte bråttom, sade han.

Det tyckte Johan Pehrson lät bra. Han menade att det idag ställs för få krav på bolag som köper samhällsfastigheter.
– Det är bra att det inte är ett kortsiktigt projekt. Det är märkligt att den som köper en fastighet idag inte har samma ansvar, som den som köper skog.

Många människor i hjälmar och gula västar inne i Tensta gymnasium.

Efter den korta rundturen fick media ställa några snabba frågor till ministern.

Hur tycker du att det går för Liberalerna att hålla SD stången i regeringen?

– Jag tycker att det går bra, vi har ett dokument som är som en arbetsplan för den här mandatperioden där vi fokuserar på trygghetsfrågor, tillväxtfrågor, energifrågor och en hel del om att förbättra de viktiga kärnverksamheterna, som vård, skola och omsorg.

Vad säger du om förslaget att det ska bli möjligt att riva upp permanenta uppehållstillstånd?

– Vi har den här frågan för utredning och siktet är ju att alla personer som kommer till Sverige och får ett permanent uppehållstillstånd förr eller senare ska bli svenska medborgare. Det är en viktig del av den utredning som pågår.

Men om man har permanent uppehållstillstånd och av olika inte vill bli svensk medborgare, finns det då en risk att förlora det?

– Det finns inget svar på den frågan, frågan ska utredas. Det hänger ihop med de grundlagar vi har i Sverige och de internationella konventioner som Sverige såklart är bundna till och som gäller. Men frågan ska utredas.

Du har sagt att man ska använda sig av en kniptångsmanöver när det gäller gängbrottsligheten. Är inte det ett militärt begrepp?

– Ja, det kan man kalla det om man vill, men framför allt är det viktigt att man förebygger socialt, med tidiga och tydliga insatser i skolan. Barn ska bära skolböcker och inte agera springpojkar åt gängen, brukar jag säga. Skolan är central, det är väldigt få unga kriminella som har gått ut grundskolan eller gymnasieskolan. Så det är ett fokus. Men det hindrar inte att man har en polisiär insats som med kraft stoppar dem som nu begår de mycket grova brott som innebär att liv och drömmar krossas.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Johan Pehrson i hjälm och gul väst.
Print Friendly, PDF & Email