Sopor överallt i en miljöstuga

MILJÖSTUGAN – en styvmoderligt behandlad resurs

Insändare

Egentligen är det mycket väl ordnat med sopsorteringen för oss som bor på Trondheimsgatan 44-50 och i angränsande hus. Men varför sorterar folk inte sina sopor när det är så lätt?

Det är mindre än femtio meter att knalla från kvarteret till soprummet, det vill säga Svenska bostäders så kallade MILJÖSTUGA. Där finns containrar för tidningar, pappkartonger, plast, metall, för elavfall och för färgat och ofärgat glas. Det finns en batteriholk och plats för skrymmande föremål som möbler. Man kan i princip bli av med all den enorma mängd avfall av skilda slag som ens hushåll – vare sig man vill det eller inte – genererar i det moderna konsumtionssamhället. Det är lätt att sortera soporna och samtidigt göra liten om än blygsam insats i kampen mot den pågående miljöförstörelsen och klimatkatastrofen.

När det nu är så lätt att sortera skräpet, varför gör folk inte det?

Men då är det en sak som man kan bry sin hjärna med när man kommer sättande med hushållets noggrant sorterade lämningar: När det nu är så lätt att sortera skräpet, varför gör folk inte det?

Jag tror inte Husbyborna är sämre än andra. Från Kista och Sumpan rapporteras samma problem. De flesta sorterar nog. Men det räcker ju inte när somliga grannar bara langar sitt jox var som helst. Det kan ligga en TV bland tidningarna, konservburkar bland plasten, till och med matavfall bland tomglasen. Och man undrar, sker det verkligen någon återvinning av soporna när de är så illa sorterade?

Man känner sig lite fånig när man kommer med hushållets noga uppdelade lämningar. En söndag för ett tag sedan var det värre än vanligt. Då funderade jag allvarligt på om det verkligen är någon mening att sortera hushållets avskrap och spill.

Får vi behålla soprummet när parkeringshuset byggs om?

Det finns planer att bygga bostäder på parkeringshuset där MILJÖSTUGAN ligger. Sammanlagt ska det byggas bostäder på sex parkeringsdäck runt om i Husby – tjugu lägenheter på varje ställe är det meningen. Nyligen avslog Mark- och miljödomstolen ett överklagande från några grannar på Trondheims- och Oslogatan. Det blir färre garageplatser. Får vi behålla soprummet när parkeringshuset byggs om? När vi frågade vår hjälpsamma husvärd vad som händer med MILJÖSTUGAN då bygget eventuellt blir av fick vi det betryggande beskedet att den ska renoveras och ett provisorium ska finnas vid Trondheimsgatan 40 under byggtiden. Det känns ju bra.

Men om svenska folket någonsin kommer lära sig att sortera sina sopor återstår att se.

Mats Leander
överfulla sopkärl
Är det någon mening att sortera sopor när det ser ut så här?
Print Friendly, PDF & Email