I vackert väder och strålande solsken bjöd Laila Belalem in till midsommarlunch i Rinkeby med Fryshusets verksamhet för barn till ensamma mammor.

På midsommarafton samlades många kvinnor och barn bakom Rinkebyskolan för att fira midsommar tillsammans. Medan de väntade på maten, kyckling och cous-cous, diskuterades olika sociala frågor, ungdomars engagemang och hur man kan tänkas hjälpa de ungdomar det gått snett för i livet. Åsikter delades och vädrades, om hur det var förr och hur det är nu. Många verkade vara besvikna på samhällsutvecklingen, men kände även hopp för ungdomarnas framtid.

Barnen och mammorna var precis hemkomna från en fyra dagar resa till Leksand, dit de åkte tillsammans. Nabil,14 år, var en av dem som var med på resan.

Annons:

– Vi fick välja mellan olika sporter, som fotboll, simning, eller yoga. Eller så kunde vi åka linbana. Det var jättekul!

Aweiz Abdulkadir fanns också på plats för midsommarfirandet. Han är nyanställd på Fryshusets ”framtidstro och föredöme”i Husby. Han tycker att den här verksamheten är jättebra för att det behövs en helhetssatsning för Järva.

– De mest utsatta områdena, de ensamstående mammorna och ungdomar i riskzonen bör vara i fokus, sade Aweiz Abdulkadir..

Ett tjugotal unga killar kom förbi och det var väldigt mycket folk; mammor, barn och tonåringar. Ansvarig verksamhetschef är Laila Belalem och hon berättade med stort engagemang att hon vill ge barnen fina och positiva barndomsminnen och samtidigt stärka mammorna i deras föräldraskap.

Vissa barn kommer inte längre än till T-centralen. Det vill jag ändra på.

– Det är viktigt för mammorna att få träffa andra mammor i samma situation, kanske även träffa vänner för livet. Vissa barn kommer inte längre än till T-centralen. Det vill jag ändra på.

En deltagare lägger till:
– Eller inte längre än utanför Rinkeby!

Laila Belalem vill att barnen ska få komma ut och se andra platser i Sverige. Hon vill att barn som inte har samma möjligheter ska få åka på kollo tillsammans. Föreningen vänder sig till barn och ungdomar under 18 år och nästa gång ska de ha picknick i Rålambshovsparken den 29 juli.

– Alla har ju inte råd, men i vår förening kostar det ingenting att vara med, sade Laila Belalem. Man registrerar sig på vår hemsida på Fryshuset bara.

Nikoletta Dolfin
Print Friendly, PDF & Email
Annons: