Nawaal Ali Salad hade inbjudit talare från hela Sverige till ett event i Akalla den 8 mars. Arrangemanget ville stärka tjejer och kvinnor.
 – Ni från orten, ni är framtiden, sade Nawaal Ali Salad, utsedd av Svenska FN-förbundet till ambassadör.
 
Nawaal Ali Salad betonade hur viktigt det är att lyfta fram Järvas unga och att de ska engagera sig i föreningar.
 – Go for it, var inte rädda. Min drivkraft kom mycket från min pappa som är engagerad i föreningar och har haft egna företag samt kandiderat till Riksdagen. 
 
 – Jag vill att mina systrar ska ha samma möjligheter och inte bli särbehandlade på grund av kön. Våga ta plats. Se era rättigheter, sade Ismail Abdullahi från FN-föreningen i Västerås.
 
Farida al-Abani, partiledare för FI och folkhälsovetare, berättade att hon som liten inte tyckte om maten i skolan. 
– Så jag började i elevrådet. Det banade vägen till det arbete jag har idag.
En av hennes hjärtefrågor är pensionssystemet.
 – Pensionssystemet är inte rättvist. Att alla inte har samma möjligheter. Väljer man att man födas blind eller med autism? Nej. Tough luck, du kommer bli fattig. Man ska helst vara en perfekt människa och aldrig bli sjuk. Det finns så mycket som borde ändras, sade Farida al-Abani.
 
Ayan Dalal, barnmorska och föreläsare, lärde sig av sin pappa att studier var viktigt.
– Vad som än händer i livet, slutför din utbildning, sade han. Men likt förbaskat gjorde jag som jag ville och blev gravid innan jag studerat färdigt. Men jag tog mitt ansvar, även om det inte var lätt.
Ayan Dalals råd till unga var inte ge upp.
 – Skaffar du barn så ta ansvaret och tänk noga vems barn du vill bära. Tänk först innan du gör någonting. Skaffa en utbildning och ge inte upp.
 
Aysha Jones, entreprenör, var den sista talaren och även den som anordnade en liten tävling med fina priser till publikens förtjusning. Man kunde vinna hudvårdsprodukter samt hennes och Madan Gayes anti-rasistiska kokbok, Kerr Jollof.

 

  – Boken är tillägnad min dotter. Hon sade till mig, nu är det dags att skriva den där boken, mamma, sade Aysha Jones.
 
Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Annons: