Hani (till vänster) och Marwa

Idag är det Internationella dagen mot könsstympning. I ett trettiotal länder i Afrika och Mellanöstern, utsätts flickor och kvinnor för detta. I Sverige är könsstympning olagligt, även om samtycke finns från flickan eller kvinnan, eller om ingreppet sker utomlands. 

Att bli utsatt för könsstympning är ett övergrepp som drabbar ungefär 3,9 miljoner flickor varje år. Sjuttonåriga Hani i Somalia var åtta år när hon utsattes. Hon berättar att hon minns den dagen väl.

– Det fanns andra äldre flickor som könsstympades samma dag som jag. När jag hörde dem skrika och gråta blev jag livrädd och sprang iväg. Jag flydde tre gånger men de fick tag på mig, och till slut blev jag stympad, säger hon.

Annons:

I Egypten bor Marwa som också är sjutton år. Efter att ha deltagit i Plan Internationals utbildningsprogram “Champions of Change” vågar hon allt oftare uttrycka sin åsikt. Med nyvunnen kunskap övertalade hon sin mamma att slippa könsstympas, och hon kommer att fortsätta att arbeta mot könsstympning i sitt lokalsamhälle.

Källa: Plan International Sverige.

Länkar för dig som behöver hjälp och stöd:
Föreningen Existera
Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm
Vulvamottagningen på Angereds närsjukhus i Göteborg

Print Friendly, PDF & Email