En dryg månad var Mårten Westberg i Somaliland. Han använde tiden till löpning, såklart, men hade även andra planer.
 – Jag har haft en idé om att avsalta havsvatten i flera år.

Mårten Westberg är den som driver löparklubbarna i Järva; Akalla Run, Tensta Run och Rinkeby Run. Många känner honom som den som ordnar löpträning klockan sju på morgonen, före skolstart, utanför Rinkebyskolan, eller står och delar ut infolappar när Eid firas på Rinkeby bollplan. Han är dessutom ordförande i Basketklubben Akropol och ofta en av arrangörerna vid stora event i Järva.

Egentligen är Mårten beteendevetare, och driver företaget European Institute of Behavioural Analysis vid sidan om löpningen. Men det räcker inte med det, han är uppfinnare också.

Annons:

Jag vill känna att jag gjort något konkret, inte bara gå med plakat

– Den här idén om att avsalta havsvatten har jag haft i flera år. Tänk, vi bygger ihop något superavancerat i Europa och skeppar det till Afrika. Alla EU-länder gör samma sak. Det funkar tills pengarna tar slut, sedan står de avancerade maskinerna där och rostar.

Han nämner flera exempel, i Berbera står jättefint vindkraftverk från Nederländerna som inte längre fungerar. Likadant med ett växthus utanför staden, det fungerar inte heller. Tillsammans med sin löparkompis från Akalla, Abdisalam Hussein, började han planera en resa till Somalia.

– Vi pratar och springer, är bara tysta när vi kör intervaller. Vi konstaterade att runt hela Afrika och stora delar av Asien finns torr mark och samtidigt närhet till vatten. 

Mårten Westberg var med när Friday For Future anordnade demonstration i Rinkeby. Men han tycker inte det räcker att protestera.
 – Vi kommer känna av klimatkrisen under vår livstid. Jag vill känna att jag gjort något konkret, som är på riktigt. Inte bara gå med plakat.

En kväll satt ministern hemma hos oss och käkade middag

Så när Somalilands investeringsminister kom till Sverige och Kista i somras ordnade Abdisalam Hussein ett möte.
 – En kväll satt ministern hemma hos oss och käkade middag. Då visade jag hur jag tänkte att det skulle fungera.

Mårten kokade saltvatten i äggkokaren, kopplade till ett sugrör och lät ångan komma i ett glas.

 – Vattnet rann ner och blev sötvatten, säger Mårten och tillägger med ett skratt att när han höll på som mest gick hans hustru ut från köket.
 – Hon är ingenjör och jag är beteendevetare. Hon pallade inte att se på.

Men det salta vattnet blev sött och Mårten och Abdisalam fick investeringsministern intresserad. Ministern lovade att om de kom ner till Somaliland, så skulle de få den hjälp de behövde. I januari reste de iväg.

Vi använde två rockringar och tre badrumsspeglar

 – Vi lyckades få upp vattnet i konstruktionen till 100 grader. Tanken var att allt material skulle finnas lokalt, så vi använde bland annat två rockringar och tre badrumsspeglar.

Men, för det finns ett men, de fick det inte att funka hela tiden.
 – I januari är det bara 30 grader, vänta till i sommar sade de, då är det över 40 hela tiden.

Mårten tycker att klimatet för innovationer i Somaliland är gott.
 – De ligger ljusår före oss vad gäller mobila betalningar, till exempel.

De blev inte klara, men projektet fortsätter. Nu saknar de en pryl, som de i motsats till sina ursprungliga intentioner måste importera från USA. 
 – Vi föreläste för studenter om vår idé, Abdisalam och jag. Vi har lokala företrädare som ska driva arbetet vidare. 

Under veckorna i Somaliland sprang han mer än vanligt

Under veckorna i Somaliland slutade Mårten Westberg inte med sin löpning. Tvärtom, han sprang mer än vanligt.
 – Varenda gång vi var klara med ett experiment gick vi ner till stranden och sprang.  Varje gång vi sprang förbi någon, så hakade de på och sprang med. Det var mest unga killar, som sprang med lätta, lätta steg. 

Han tog inga bilder då, ”ville liksom inte bryta magin”. Mårten hade med sig massa löparskor och delade ut till dem som sprang. Men själv sprang han barfota.
 – Jag springer ofta barfota, min gamla tränare var noga med att stärka fötterna. Så det var inte första gången. Jag har sprungit SM 10 km i terräng barfota.

När de blev klara i förtid med sitt experiment och inte kunde inte göra mer åkte Mårten Westberg till Etiopien. Där träffade han sin gamla adept Napoleon Solomon, som tillsammans med Mustafa Mohamed tränar i Etiopien 3-4 månader per år. De är båda svenska friidrottare i landslaget.
 – En dag sade de att jag kunde hänga med dem, de skulle ”bara jogga”. Jag kunde hänga med en kilometer. De kör  tremilapass i en fart som jag inte kan hålla i en kilometer.

Under hela resan var han en enda gång i fara

Mårten Westberg var för första gången i den här delen av världen.
 – Det var så vackert överallt, på nio dagar i Etiopien har jag tagit 800 bilder. Och ingen av dem gör landskapet rättvisa. Det var riktig ”löparporr”.

Under hela resan var han en enda gång i fara. Det var när han stod vid ett hål i marken och undrade vad det var. Det var ett hyenebo.
 – Jag fick veta efteråt vad det var. Varje år är det någon löpare som går åt när hyenorna tar dem. Jag tog inte den rundan någon mer gång..

Men Mårten Westberg vill åka till Somaliland igen.
  – Ja, jag skulle vilja dra igång en windsurfing-skola längs Somalilands kust.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email