Höstterminen har just startat på skolor och universitet i landet. Det är alltid svårt att hitta bostad i Stockholm och speciellt svårt just vid terminsstarten. Vi har pratat med några studenter som löst boendefrågan genom att vara inneboende i Rinkeby.

 – Mitt namn är Matteo Guzzo, jag är 22 år och kommer från staden Volpago del Montello i Italien, nära Treviso. Jag kom till Sverige i slutet av februari för att göra praktik på ett företag som produktdesigner. Jag valde att göra praktiken i Sverige för jag ville se hur det är att leva i norra Europa och för att företaget jag praktiserar på har ett bra rykte i branschen. Nordeuropeisk design intresserar mig mycket.

Jag bor i ett hus där det finns flera inneboende

Annons:

Var det svårt att hitta boende innan du kom hit?  

 – Ja, det var svårt, men jag bokade genom Airbnb. Jag bor i ett hus där det finns flera inneboende och vi delar kök och badrum. Det kan bli irritation om någon till exempel inte städar köket efter sig men det får man lösa, säger Matteo.

Har du hittat någon svensk favoriträtt?

 – Hmmm, kommer inte på någon maträtt direkt men kanelbullar gillar jag mycket! Jag har inte lärt mig svenska men förstår några ord i alla fall. Staden jag kommer ifrån är den stad där desserten tiramisu skapades. Jag har gjort den flera gånger och bjudit mina kollegor och de andra som bor i huset på den. Alla gillar den!

Du är snart klar med din masterexamen. Vad är ditt projektarbete?

 – Jag har gjort en sorts hjälm som skyddar huvudet när någon får ett epilepsianfall. Den fungerar ungefär som cykelhjälmen Hövding som vecklar ut sig när någon faller. Hjälmen har en inspelad röst som guidar den som hjälper till om hur man kan hjälpa. Jag har ett samarbete med en neurolog i Italien och hoppas att något företag nappar på idén och vill starta produktion av produkten, säger Matteo.

En av de som Matteo delar bostad med är Yao Jinyi eller Aimee som hon kallas. Hon är 25 år och kommer från Shanghai i Kina. Hon kom till Sverige så nyligen som i fredags.

Jag uppskattar jämlikheten mellan könen i Sverige 

 – Jag ska gå en utbildning inom affärsadministration och marknadskommunikation på Stockholms universitet under två år. Jag har hört att de lyckligaste människorna i världen finns i Sverige och vill se om det stämmer. Jag har redan upptäckt att alla är olika och att Rinkeby är ett mångkulturellt område, säger Aimee.

En annan sak Aimee uppskattar med Sverige är jämlikheten mellan könen.
– I Kina är det stor skillnad mellan manligt och kvinnligt, speciellt i yrkeslivet, säger hon.

Aimee har tidigare bott i Thailand och studerat japanska i Japan. Under ett år har hon dessutom varit utbytesstudent i Frankrike.

 – När jag bestämt mig för att åka till Sverige började jag söka bostad inom mitt kontaktnät bland kinesiska studentgrupper. När jag inte fick tag på något den vägen bokade jag genom Airbnb. När man är flera som bor tillsammans gäller det att respektera varandras olikheter men samtidigt säga till om något inte fungerar bra. En sak jag redan upptäckt är att det är dyrare här än vad jag trodde. Både mat och kollektivtrafiken är dyrare än väntat. Jag är van att cykla och har redan tittat på annonser för att köpa en cykel, säger Aimee.

Vi stöter på ytterligare en italiensk student, Valerio Lomanto, 27 år, från en liten stad nära Turin.

 – Jag har bott i Stockholm i nästan två år för att studera till min Bachelor examen som mjukvaruingenjör vid KTH i Kista. Det har passat mig bra att bo i Rinkeby för det är så lätt att ta sig till Kista. Vi är sex personer som bor i huset där jag bor. Det fungerar bra eftersom det finns två badrum och vi har olika tider när vi ska till jobb och utbildningar, säger Valerio. Några gånger har vi haft gemensamma middagar men det är inte så ofta.

Hur kom det sig att du valde att studera just i Sverige?

Utbildningarna är bra och kostnadsfria

 – Utbildningarna är bra och kostnadsfria och jag hade hört att alla kan prata engelska. Jag ville prova hur det var att bo i ett annat land än Italien ett tag. Jag ska snart åka till Tyskland och göra praktik under en termin. Har redan anmält mig för att gå en kurs i tyska där. Men jag kommer tillbaka till Stockholm nästa termin för jag trivs här. Kan till och med tänka mig att stanna i Sverige efter utbildningen. Svenskarna är självständiga och vänliga och det gillar jag, säger Valerio.

Valerio har lärt sig prata svenska genom att använda bland annat appen Duolingo och genom Youtube.
– Jag kan prata på en bra nivå men förstår mer än vad jag kan prata själv.

Hur lyckades du hitta ditt boende?

 – Det var ganska svårt. Jag svarade på många annonser på olika internet sidor men fick knappt några svar. Var till Stockholm för registrering före terminsstarten och det var lättare att söka på plats. Jag hade tur och hittade stället jag bott på nästan hela tiden.

Har du hittat någon favorit bland den svenska maten?

 – Jag gillar de svenska köttbullarna och sötsaker. Lösgodis är verkligen gott.

Det finns många sätt för studenter att söka bostad. Studenbostäder finns givetvis, men det är oftast lång kö till dem. Många hyresvärdar annonserar på sajter som Blocket och Airbnb. På Facebook finns också många grupper med uthyrning av rum och lägenheter att hitta.

Monica Jansson

 

Print Friendly, PDF & Email
Annons: