Miriam Chouiyakh är en 15-årig tjej och hon flyttade ifrån Rinkeby för en tid sedan och bor nu mera i Fittja. Hon har precis börjat gymnasiet med inriktning bild och form och på fritiden åker hon skateboard och gymmar i Järva. 
 – Jag tycker det är viktigt att politiker pratar med ungdomar och inte om dem, säger hon.

Miriam tycker att ungdomarna glöms bort och att de borde komma fram i debatten.
– Ungas röster är viktiga, för vi är framtiden. Många politiker vet inte hur vi tänker, mår och hur vi upplever vår samtid. De borde gör fler studiebesök i skolorna.

Om jag vore statsminister så skulle jag…

 – Då skulle jag se till att skolorna har mer resurser. Jag har gått på både mindre bra skolor, men även bra skolor. Makthavarna borde besöka skolorna och ha föreläsningar och föra diskussioner med de unga. Jag har sett att mentorer, som ska finnas till för elever, hela tiden säger att de inte har tid och prata. Det verkar som de har för mycket att göra. Det vill jag ändra på.

Det bör bli en mer rättvis fördelning av resurser

Vilka är de viktigaste frågorna i världen?

 – Miljö och natur, absolut. Många pratar om miljön men de gör inget, alla måste gemensamt göra någonting, att ansvara för utsläpp och andra miljöfarliga avfall. Det bör bli en mer rättvis fördelning av resurser och alla har ett ansvar för att följa miljölagarna som finns. Vi måste bekämpa fattigdomen och att de rikaste länderna bör ge mer bidrag och bistånd till de fattigare länderna. 

 Vad är de viktigaste frågorna i Sverige?

 – Kvinnors rättigheter och mer jobb och stöd till de i förorten. Det finns många kvinnor som inte vet sina rättigheter och de vet inte hur de kommer ur svåra situationer. Vem ska de kontakta för att få hjälp. Kanske affischera i tunnelbanan, i media, bussar, mer broschyrer och information på olika språk. 

Det behövs mer synliga poliser i hela Järva

 – Sedan är det viktigt att ta upp om trygghetsfrågor i hela samhället. Om man inte har trygghet vad har man då kvar? Det behövs engagemang i form av olika projekt som exempelvis skolan kan ha. Olika myndigheter kan anordna olika seminarier om den frågan.

Vad är de viktigaste frågorna i orten, Rinkeby?

 – Det behövs mer synliga poliser i hela Järva och det mera än i andra områden. Det har varit en hel del stök genom åren, men skolan i Rinkeby var bra och jag hade fina vänner omkring mig. Jag kände mig fri och trygg i skolan. Men det behövs också rustas upp i vissa parker och att ta bort skräp i centrum och torget på daglig basis så att det är snyggt varje morgon. Det kanske behövs anställas fler som ser efter det. 

 – Jag hängde även mycket på ungdomsgården och biblioteket. Jag tycker, att jag hade mycket att göra på min fritid. Det är synd ändå att en hel del människor har fel bild av Rinkeby, för det är inte bara stök och bråk som många tror. Många tror att det ska hända något så fort de sätter sin fot i byn. Men om polisen syns mer så kommer det på sikt att förändra bilden av orten som farlig och det kan bli en plats människor vill komma till.

Krista Sirviö

Print Friendly, PDF & Email