På fredagskvällen ordnades utbildningsmässa i Rinkeby Folkets hus stora sal. Åtminstone 80 unga från högstadieåldern och uppåt deltog för att lyssna på och mingla med representanter från Handelshögskolan, Kungliga tekniska högskolan, Karolinska institutet och stiftelsen F1RST.
Lokalen var så gott som full från start när Abdillahi Osman och Carl Hamilton från Rinkeby Folkets hus hälsade välkommen.
– Man kan känna tveksamhet inför de stora institutionerna, men det ska ni inte göra, sade Carl Hamilton.
Kvällens värd var som tidigare år volontären Stephan Sjöberg. Han introducerade kvällens upplägg: presentationer från universiteten, stiftelsen och sedan mingel.
Det är en dörr in på Handelshögskolan, och 1000 dörrar ut

Först ut med sin PowerPoint-presentation var Handelshögskolans Martin Carlsson-Wall, professor i redovisning. Förutom olika möjliga vägar in på deras utbildningar berättade han entusiastiskt att huvudsaken är att drivet, glöden i ögonen, finns. Men att det måste börja i hjärtat, varför han rekommenderade alla att utgå ifrån sina intressen. Jag fick veta att KTH låg i framkant av den tekniska utvecklingen
– Det är en dörr in på Handelshögskolan, och 1000 dörrar ut. Ni kommer att vara garanterade ett jobb, det är vårt löfte, sade han stolt om framtidsutsikterna.
Sedan var det dags för studerande och professorer på KTH, Sveriges största tekniska högskola med 14 000 heltidsstuderande.
– Jag fick veta att KTH låg i framkant av den tekniska utvecklingen, men jag hade även hängt med studenter som gick där och blev inspirerad av dem att söka, sade Nathalie Haghshenas som studerar till civilingenjör inom industriell ekonomi.
– För mig var det att jag älskar matematik. Jag flyttade hemifrån Umeå och för att de hade startat ett nytt program, sade Dina Larson, student i teknisk matematik.
De tipsade även om sidan Fråga en KTH-student där intresserade kan ställa frågor direkt till en student på deras olika grundutbildningar.
Matematikprofessor Fredrik Viklund berättade om sin roll på KTH och hans kollega Sara Zahedi, professor i numerisk analys, förklarade att om viljan finns brukar det finnas en väg. KI tillämpar alternativt intag för vissa program
– Det är aldrig för sent. I Sverige finns det en massa möjligheter.
Likt förra året fanns även KI representerade. Läkarstudenten Pärham Riahi berättade att han inte alls visste vad han ville studera efter gymnasiet och tog ett ”sabbatsår” med lösa kurser på Stockholms universitet. Då kom han på att medicin var intressant, men att betygen inte räckte.
– Det tog mig 1,5 år att plugga till högskoleprovet för att komma in.
Pärham berättade bland annat om att KI, Sveriges enda medicinska universitet, har många internationella utbytesmöjligheter samt att de tillämpar alternativt intag för vissa program. I dessa är det inte främst betyg utan även motivation och lämplighet som tas i beaktning i urvalsprocessen.
Sist ut var Ugbaad M Harbi från stiftelsen F1RST. De grundades av Handelshögskolan och Daniel Sachs med syfte att sänka trösklarna till högre utbildning för ”underrepresenterade talanger”. Stiftelsen samarbetar bland annat med grundskolor (tidigare med Järvaskolan) och gymnasium (Järva gymnasium), samt erbjuder stöd och praktikplatser för sina medlemmar under högre studier.
Efter en mingelpaus med kanelbullar och sambusas som tilltugg sammanfattade Abdillahi Osman och Stephan Sjöberg intryck från kvällen.
– Det är hårt arbete för att komma in på alla de här utbildningarna, sade Abdillahi.
– Det kan vara nervöst för alla från början på en utbildning. Och det är aldrig för sent, avslutade Stephan.
David Johansson