Månadens recept med @cookingwithnawaal

Artikel

Nawaal Ali Salad, läkarstudent från Tensta, har utvecklat ett stort intresse för bakning och matlagning. Hon öppnade upp ett konto vid namn @cookingwithnawaal, som blev ett sätt att koppla av efter massvis av studietimmar. 

– Väl i köket så fann jag en slags ro som nu vidareutvecklats till en passion. På mitt instagramkonto har jag nu över 1000 följare. Jag får ständigt fina kommentarer av mina kära följare och kommer snart att öppna en Youtubekanal. Det har varit en otroligt stor efterfrågan.

– Det är kul att många uppskattar det jag gör. Det ger en boost att fortsätta att göra ännu bättre ifrån mig, säger Nawaal Ali Salad.

Så nu presenterar vi enkla och lättlagade maträtter till den som behöver variera sina matkunskaper.

Somaliskt ris, 6-8 portioner:

6 dl basmatiris
1 stor gul lök
4 vitklöksklyftor
4 finhackade tomater eller en burk krossade tomater (400 g)
1 msk tomatpuré
1 msk xawaashkrydda (finns i de flesta somaliska matbutiker)
1 kanelstång
2 st buljongtärningar (grönsaksbuljong)
Olja och smör till stekning
ca 6-8 dl vatten

Tvätta riset ordentligt. Blötlägg i ljummet vatten i 30 min och sila sedan av.
Hacka löken i strimlor.
Finhacka eller riv vitlöksklyftorna.
Hacka tomaterna i tärningar om du använder färska.
Om du använder krossade tomater, silar du bort lite av tomatsåsen och bevarar krossade tomaterna.
Hetta upp olja och smör, stek löken tills den får färg.
Lägg i vitlök och stek en stund.
Tillsätt xawaashkrydda, tomat, tomatpuré, kanelstång och stek lite till.
Lägg i riset och blanda varsamt utan att krossa riskornen.

Koka upp ca 6 dl vatten. Mängden vatten kan variera beroende på rissorten som du använder.
Lös upp buljongtärningarna i vattnet.
Häll över riset, krydda med salt, peppar och blanda ihop.
Koka upp och sänk sedan värmen.
Tillaga sedan på medelvärme tills riset är klart. Öppna upp locket och fluffa till riset med en gaffel, tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs och låt det tillagas ytterligare.
Toppingen: Skala och skär potatisarna i tunna stavar.
Skär löken och paprikan i strimlor.
Hetta upp olja och fritera potatisstavarna, låt rinna av på papper och ställ åt sidan.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den får färg.
Lägg i paprikan och stek tills den mjuknar. Lägg i russin och stek lite till.
Lägg upp riset på fat, toppa med toppingen och servera med önskat tillbehör.

Tunnbröd på somaliskt vis, Sabayad

3 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
1/2 tsk salt
2 tsk matolja
Börja med att blanda mjölet, salt och olja i en skål.
Tillsätt därefter vattnet försiktigt.
Blanda ihop allt och knåda degen i ca 5-10 min, tills du får en slät och fin deg.
Pensla degen med lite olja, låt stå och vila i ca 30 min.
Dela degen i ca 8 stora bollar.
Rulla varje boll/bit i en grov cirkel på en lätt mjölad yta.
Borsta med olja på ena sidan av tunnbrödet och sprid jämnt.
Vik till i kanterna för att möta mittfältet, vik de andra kanterna inåt.
Du ska nu ha en fyrkantig vikning, ställ in sida efter sida.
Använd nu samma metod på övriga bollar/bitar.

Återigen så rullar du ut bollarna på en mjölig yta i en rund cirkel och placerar de på en varm stekpanna på medelhög värme.
Stek sabayaad/tunnbrödet, en åt gången med lite olja och vänd de när varje sida är gyllenbrun.
Ha gärna ett pappershandduk som underlag då sabaayad kan bli något skarp och brun.
Nu är den klar att serveras.

Kyckling curry

400 gram kycklinglårfilé
2 tsk curry
1 1/2 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
4 msk rapsolja
2 msk riven ingefära
1 1/2 msk garam masala
2 msk tomatpuré
2 1/2 dl vatten
2 dl grekisk yoghurt

Skär kycklingen i 2 cm stora bitar och lägg i en bunke.
Tillsätt curry, salt, peppar och blanda väl.
Låt stå i kylen.
Skala, hacka lök och vitlök.
Stek kycklingen i hälften av oljan ca 3 minuter eller tills den är klar.
Ta upp kycklingen och lägg åt sidan.
Tillsätt resten av oljan i stekpannan.
Fräs löken på låg värme tills den är lätt brynt, ca 5 minuter.
Tillsätt vitlök, ingefära, garam masala, tomatpuré och låt fräsa ytterligare 2 minuter.
Tillsätt vatten, låt koka upp, tillsätt kycklingen och koka på svag värme ca 10 minuter.

Virgin strawberry mojito

10 färska jordgubbar
3 dl fruktsoda
Saften från 1 lime
5 blad mynta

Gör så här:
Pressa saften från limen i en stor glas/måttbägare.
Skär jordgubbarna i halvor och lägg ner jordgubbarna i limesaften tillsammans med myntabladen.
Använd en stavmixer och mixa ihop jordgubbarna, myntan och limejuicen (har man ingen stavmixer så går det bra att mosa jordgubbarna med en gaffel).
Häll upp jordgubbsblandningen i ett stort glas. Häll sedan över fruktsodan och blanda runt.

Smaklig måltid!

Nästa månadens recept blir till Ramadan.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email