“Man är inte så tuff som man tror”

Nyheter

Ikväll börjar TV4:s satsning Elitstyrkans hemligheter Sverige. En av deltagarna är fitnesscoachen Fredrik Johansson. 
– ”Titta pappa, du är med på teve” säger min fyraåring hela tiden.

Fredrik Johansson med instagramkontot Masterzfit har många följare i Järva. Nu kan hans följare, och alla andra, se honom i teve på söndagskvällarna. Över 1000 sökande sökte till programmet Elitstyrkans hemligheter på TV4. Det är tuffa utmaningar som väntar de 18 kvinnor och män som under ledning av fyra före detta elitsoldater ska genomgå prövningar liknande de uttagningstester som görs till ett elitförband. Deltagarna pressas över sina fysiska och psykiska gränser.

Majoriteten av deltagarna hade gjort lumpen, men inte jag

– Med facit i hand så var jag inte påläst. Jag var den enda som inte kollat på de brittiska avsnitten som har sänts på svensk TV, så jag hade noll förväntningar. Majoriteten av deltagarna hade gjort lumpen, men inte jag. Men jag har ändå kämpat mig i form och är väldigt nöjd med min insats i programmet.

Fembarnspappan Fredrik Johansson är före detta Husbybo och två av hans söner bor i Rinkeby. Han är en fitnesscoach, som även arbetar med socialt arbete.
– Jag arbetar idag med unga vuxna, som bär på traumatiska upplevelser och har tuffa hemförhållanden och därför inte kan bo hemma. Jag älskar att stötta och hjälpa folk.

Inspelningarna till programmet gjordes på Gotland och alla deltagare bodde tillsammans i en enda stor sovsal. De levde med kameror dygnet runt och de fick bara gå ut för att utföra de övningar som de skulle göra, annars var det bara att vara inomhus. 

Jag misstänker att jag är den första muslim att utföra bön i sådana här sammanhang, framför alla kameror

– Jag misstänker att jag är den första muslim att utföra bön i sådana här sammanhang, framför alla kameror. Alla deltagare var väldigt förstående och de var världens skönaste människor måste jag säga. Det är reality-TV och jag sticker inte under stol med att jag är en stolt muslim och ser ingen motsättning att vara med. Det var ju islam som räddade mig under mina svåraste år som ung och dum.

Deltagarna utsattes för de tuffaste militära prov som finns. De fyra elitsoldaterna ska på olika sätt försöka knäcka deltagarna och segrare blir den som klarar sig kvar längst. En del i programmet var väldigt traumatisk för Fredrik Johansson. Det var när deltagarna skulle vara under vatten en lång tid.
– Jag fick flashbacks och tänkte tillbaka på en väldigt mörk tid i mitt liv, när min vän från Rinkeby dog i en tragisk bilolycka. Bilen sjönk ner i vattnet och jag var med i bilen. Det var under november när det var som kallast i vattnet. Jag var 18-19 år och hade jag inte varit så vältränad hade jag inte klarat mig, sa läkaren.

Nu återstår och se hur man framställs i rutan

Den händelsen blev en vändpunkt i Fredrik Johansson liv.
– Jag har haft en väldigt bra uppfostran och goda adoptivföräldrar, men jag tog en dålig väg. Jag hade känt av utanförskap och rasism pågrund av att jag var adopterad, så det fanns en del ilska under ytan. Det viktiga är hur man tar lärdom av det som hänt och går vidare. Min tro gjorde mig till en bättre människa.

Det var Fredrik Johanssons fru som uppmanade honom att söka till programmet.
– Det var många psykologiska prover och fystester, och jag är lycklig att jag kom med. Annars skulle jag aldrig fått veta hur det är att kämpa så hårt och man är inte så tuff som man tror. Nu återstår och se hur man framställs i rutan.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email