Strax över 2000 elever från Järvas alla skolor deltog i Järvaloppet och sprang i mål utanför Spånga IP. I sol och värme gav eleverna sitt allt och fick medaljer vid mållinjen.  

En av dem som deltog i loppet var Erkan Yaşar, idrottslärare på Knutbyskolan och han har tidigare även jobbat på Rinkebyskolan. Efter 23 år som lärare pratar han om segregationen som han menar har blivit värre.. 

– Sådana här evenemang gör att skolor blandas och många gånger är det enda chansen att möta andra barn med olika ursprung. Det här borde ske oftare för på sikt minskar det fördomar, sade Erkan Yaşar, lärare på Knutbyskolan. 

Annons:
Yahye, Deeq, Ayub och Zubeer

Några ungdomar som deltog från Enbacksskolan var Yahye, Deeq, Ayub och Zubeer som går i årskurs 7. 
– Det kändes skönt och bra att springa, sade Yahye, elev på Enbacksskolan.

– Det här är hälsosamt för alla åldrar, sade hans kompis Ayub. 

Mariama Jagana

En annan elev som deltog var Fatima Bayoumi som går i årskurs 9. Hon hade önskat att loppet var längre än 1 kilometer.
– Det var fantastiskt, men jag höll på att springa på de yngre barnen. Jag hade velat springa längre men det var roligt. 

Senare utsågs vinnarna på stor scenen. Solhemsskolan vann pokalen för flest elever i mål. Askebyskolan vann pokalen för störst andel elever i mål. Med på scen var bland annat Desmond Rogo som är en av de snabbaste löparna i Sverige och Mariama Jammeh, den snabbaste 15 åringen i Sverige. De två deltog senare i ett 100 meterslopp med ungdomar i alla åldrar. 

Seher Ekici

Print Friendly, PDF & Email