I den före detta vaktmästarbostaden i Bussenhusskolan, fanns det ett litet kök.” Så inleder Birgitta Notlöf berättelsen om hur det kom sig att Livstyckets verksamhet, som ägnade sig åt tygtryck och textil, även gav ut en egen kokbok.

Det började med att någon bad att få laga soppa till gruppen. Kvinnorna lagade maten och vi såg hur många av dem kom till liv i köket, att de fick ett annat självförtroende. Vi förstod att det var något vi kunde dra nytta av i vår undervisning. Även den som hade svårt med språket lärde sig mycket av de praktiska stunderna i köket.

Vid alla våra evenemang, studiebesök, öppna hus och liknande, har vi serverat något ätbart. Allt ifrån stora bufféer med många rätter från olika länder, till enklare soppluncher eller fika. Jag har alltid hävdat att man ska möta människor på tre plan: möta deras intellekt med kunskap, deras hjärta med värme och deras mage med mat och dryck. Dofterna från Livstycket var magiska, kaffe, te och aromatiska kryddblandningar letade sig ut på torget.

Annons:

Varje gång våra besökare har smakat maten vi serverat, har det kommit frågor om ingredienser, tillagningssätt och recept. Till slut bestämde vi oss för att göra vår egen kokbok. Vi döpte den till “Eld & Lågor”, och den lanserades på julmarknaden 1998.

’Handmade in Jail for Livstycket’

Många av våra kvinnor var duktiga på att laga mat. De flesta hade fått lära sig av sin mamma eller någon annan släkting genom att titta på och lyssna. De lagade maten utan skrivna recept, så det tog lite tid innan vi fått rätt mått och rätt ingredienser till recepten. Det blev väldigt hands on. Kvinnorna lagade, en lärare antecknade under tiden och en matskribent från tidningen Vi, Cajsa Stenmark, granskade recepten utifrån anteckningarna. Som alltid var det ett kollektivt arbete, alla ansträngde sig och alla ville medverka för att prestera en så fin bok som möjligt.

Vid sidan av recepten innehöll boken bilder, anekdoter och en hel del kulturhistoriskt intressanta berättelser ur kvinnornas liv. Det var knepigt att fotografera mat upptäckte vi. Särskilt en fiskrätt minns jag som väldigt utmanande att få fin på bild. Vi hade inte råd med så många bilder, men det blev en del svartvita och några i färg. Vi gjorde kokboken som blad i en vanlig pärm. I slutet fanns det flera tomma sidor, för att den som vill ska kunna skriva ner eller klistra in andra recept. Pärmarna dekorerades med tyget Ratatouille, som växte fram i verkstan under projektet med kokboken. Det var sjutton moment för att färdigställa varje pärm. Arbetet utfördes av interner på en kriminalvårdsanstalt i Skänninge. På pärmens insida har de stämplat “Handmade in jail for Livstycket”.

Sjutton länder finns representerade

Vi lade upp boken utifrån ett land i taget, som en resa längs kusterna jorden runt. Sjutton länder finns representerade. Kvinnor från bland annat Marocko, Bosnien, Eritrea, Pakistan och Chile bidrog. Även om vi jobbade utifrån nationalitet, så blev arbetet med boken integration i praktiken. Kvinnorna blev nyfikna på varandras kokkonst, pratade om matminnen och bytte recept. De såg likheter och olikheter i hur olika råvaror används i de olika länderna.

På nittiotalet var många av de ingredienser som användes, inget du kunde hitta i den vanliga matbutiken. Att få tag på till exempel Tahini, vinblad eller färsk koriander var en utmaning. Om du dessutom har svårt att uttrycka dig på svenska blir det ännu mer besvärligt.

Från kokboken Eld & Lågor kommer här en huvudrätt på menyn.

Shirin polo – iransk festmat

6-8 portioner

2 kycklingar
2 gula lökar
vatten
1 tsk salt
12 dl basmatiris

Några tunna pitabröd

½ dl salt
100 g osaltade pistagenötter
200 g mandel
2 apelsiner
1 ½ dl socker
½ kilo morötter
1 ½ g saffran
3 dl berberi
2 citroner
2 msk margarin

Gör så här:

  1. Stycka kycklingarna i bitar och hacka löken grovt. Koka upp tillsammans med 1 tsk salt och ½ g saffran. Koka kyckling och lök på medelstark värme tills kycklingbitarna är genomkokta. Bena ur dem.
  2. Skölj riset och låt ligga i blöt i minst 30 minuter i saltat vatten.
  3. Skålla och skala mandel och pistagenötter. Skär i strimlor.
  4. Ta bort yttersta skalet på apelsinerna med en potatisskalare. Skär i tunna strimlor och koka upp dem i lite vatten. Häll av och koka upp med nytt vatten. Tillsätt ½ dl socker och låt koka i 5 minuter. Låt stå!
  5. Skala morötterna och skär i tändsticksstrimlor. Koka upp med lita av buljongen från kycklingkoket. Låt vätskan koka in. Tillsätt rivet skal av 1 citron, saften av ½ citron, en klick margarin och ½ dl socker. Låt stå!
  6. Stek berberi i en klick smör. Tillsätt 1 dl socker, rivet skal av 1 citron, ½ g saffran. Lät stå!

Kokning av riset:

  1. Häll av vattnet från riset. Koka upp i rikligt med vatten i en stor gryta och koka tills riset är halvfärdigt. Häll av vattnet och lägg riset i en skål.
  2. Smält margarin i kastrullen och lägg i lite tunt pitabröd. Häll tillbaka riset tillsammans med ytterligare en klick margarin. Tillsätt 2,5 dl vatten och lägg på ett lock. Koka på svag värme i 15 minuter.

Uppläggning:

Häll 2 msk hett vatten på ½ g saffran. Blanda med 3-4 dl ris. lägg upp riset på ett stort fat. Dekorera med samtliga ingredienser i ett vackert mönster. Lägg till sist kycklingköttet runt om riset.

Boken om Livstycket – Hela livet i en väska är berättelsen om verksamheten i Tensta som i 27 år tog till vara på kvinnors vitt skilda erfarenheter, omsatte dem i textil konst av olika slag, och fick innerstadsborna att ta blåa linjen ut till Tensta.
Författare till boken om Livstycket är Annika Skarf, det är hon som skrivit Birgitta Notlöfs historia.