Rinkeby firar byns 50-årsjubileum i Rinkeby Folkets Hus på lördag.
– Det absolut viktigaste är att detta arrangemang tänder en gnista hos var och en, säger Tomas Beer.

Nu ska Rinkeby firas igen, med filmer, affischer och foton från Rinkebys historia och från Rinkebyfestivalen. Författaren Gunilla Lundberg kommer till huset, där det också blir barnaktiviteter med mycket mera. 

 – Jag hoppas många kommer. Jag har bjudit in alla från gruppen på Facebook ”Rinkeby under 70- och 80-talet”, säger Tomas Beer, Rinkebypionjär och politiker, som är del av lördagens firande.

Tomas Beer har varit aktiv i området sedan 70-talet och arbetat mycket i föreningslivet, tillsammans med hustrun Inger Beer. Bland annat har han jobbat med Rinkebyfestivalen, Barnkarnevalen och startat föreningar såsom Rinkeby International. 

Blir inte samarbeten på det sättet längre

 – Väldigt många ungdomar, ungefär 150 stycken, var aktiva inom klubben. Det var en mångkulturell idrottsförening och där fanns allt möjligt, fotboll, brottning med mera. Idag har man inte den ingången, utan föreningar gör saker på sitt håll. Det blir inte samarbeten på det sättet längre, men visst finns det ett levande föreningsliv än idag. 

Tomas Beer arbetade även på Rinkeby fritidsgård i ett dussin år.
– Där var Gabriel ”Gabbe” Moraga och hans dansgrupp. Idag har han egen dansstudio mitt i stan. Där var Eric Bibb, också en känd profil redan då. Många av ungdomarna som jobbade där på gården har det gått bra för, och det är kul. Många arbetar på olika sätt kvar här i området, vissa har gått vidare som socionomer. 

Filmvisning från klockan elva till sex

Det är en rik samling av Rinkebyminnen som visas upp på lördag.
– Jag ställer ut det vi har samlat under alla dessa år i stora salen. Även Hyresgästföreningen och privatpersoner bidrar med foton. Det är olika bilder av föreningslivet. Både på Diabilder, VHS och CD. Så det blir filmvisning från klockan elva till sex på kvällen. Vi visar även alla affischer från festivaler i byn.

Den som missar att se bilderna på lördagens kalas kan vara trygg med att mycket av materialet skickats till Rinkebyarkivet.

Tomas Beer, som själv varit gräsrotsorganiserad, hoppas att lördagens evenemang får fler att tycka till, agera, och berätta för politiker om området.

Rinkebyfestivalen drog folk från hela Stockholm

 – En del förstår problematiken som kan finnas i Järva och en del inte. Det absolut viktigaste är att detta arrangemang tänder en gnista hos var och en. Att vi alla kan göra något tillsammans och dela med oss av våra kulturer. Tänk att Rinkebyfestivalen drog folk från hela Stockholm! Nästan 10 000 människor kom. 

Nu hoppas han att lördagens firande också blir storslaget.

Krista Sirviö

På lördagen kl. 11–18 pågår firandet i Rinkeby Folkets Hus. Tomas Beer presenterar filmen om Rinkebyfestivalen kl. 12.30. Arrangemanget sker i samarbete med Rinkeby Folkets Hus och Hyresgästföreningen.

Print Friendly, PDF & Email