Bara i Tensta har 130 gymnasieelever anmält att de behöver läxhjälp.
– Men vi har inga lokaler och vi behöver också fler volontärer, säger Cristina Valdes, verksamhetsansvarig för Internationella Bekantskaper, IB, i Stockholm.

Det är några dagar före julafton och i Erikslunds parklek väntar tre läxhjälpare på att barnen ska komma till julavslutningen.

– Här har vi läxhjälp för elever i grundskolan, fyra kvällar i veckan, måndag till torsdag, säger Nicole Mourad, som är samordnare i IB.

Annons:

Totalt har de 300 elever inskrivna i verksamheten, från grundskolan och gymnasiet, bara i Tensta

Just nu har de runt 25 inskrivna elever i Erikslund, de flesta i årskurs 3-7. IB har även läxhjälp tre kvällar i Spånga by och en kväll i veckan hos Tech Tensta. Totalt har de 300 elever inskrivna i verksamheten, från grundskolan och gymnasiet, bara i Tensta.

– Tidigare hade läxhjälp vi för gymnasielever i Tensta Träff också, men där har de stängt nu, säger Cristina Valdes.

Internationella Bekantskaper har funnits sedan 2011 och har även läxhjälp i Rinkeby, på Askebyskolan. Men nu letar de efter fler och större lokaler, särskilt i Tensta, och även fler volontärer.

– Många av våra stammisar är pensionärer och de har tvekat att komma nu under pandemin, säger Cristina Valdes.

Jag vill bidra på något sätt till samhället och många barn behöver hjälp

Rachel Sanger är visserligen pensionär, men har fortsatt att komma regelbundet en gång i veckan under hela hösten.
– Ja, jag vill bidra på något sätt till samhället och många barn behöver hjälp. Nu är jag pensionär, men jag har arbetat som lärare för länge sedan.

Rachel Sanger är ursprungligen från London, men bor sedan fyra år i Sverige och numera i Kista.
– Kista är den enda platsen där jag känner mig hemma. I Kista finns samma blandning av människor, som jag är van vid från London.

Nicole Mourad har en masterexamen i företagsekonomi och arbetar annars som försäljningschef. Hon har tidigare arbetat extra lärare och har valt att engagera sig i Järva.
– Jag kommer från ett annat så kallat utsatt område, Botkyrka, men jag kollade var någonstans jag behövdes mest.

Det är osäkert hur verksamheten ska fortgå under nästa termin. Men Cristina Valdes tror att IB kommer att fortsätta med fysiska träffar.
– Vi betraktar oss som skolverksamhet och hoppas att vi kan fortsätta under vårterminen. Eleverna vill verkligen gå till läxhjälpen och vi behövs här.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Erikslunds parklek
Print Friendly, PDF & Email