Man i bilbliotek + skolgård

Tre år har gått sedan lärarna på Knutbyskolan i Rinkeby slog larm. Upprepade nedskärningar höll på att köra skolan i botten och läraren Holger Everitt mobiliserade sina kollegor till namninsamlingar och protestbrev. Nu har situationen vänt.

”Som lärare mår du väldigt dåligt. Du sover inte om nätterna för du har ingen aning om hur du ska reda upp situationen dag för dag, eller ens timme för timme.” Det sade Holger Everitt i en intervju med Nyhetsbyrån Järva i mars 2019. Skolan hade då tvingats spara nästan fem miljoner kronor under tre års tid och tio lärare och elevassistenter hade förlorat sina jobb.

Holger Everitt och hans kollegor samlade in namnunderskrifter och skickade ett protestbrev till utbildningsnämnden och kommunfullmäktige. Men bemötandet de fick från chefer och politiker var långt ifrån positivt. 

Annons:

De sade att fördelningssystemet går inte att rucka på

– Alla hade stoneface. De sade att fördelningssystemet går inte att rucka på, ”vi har ingen påse med pengar”, berättar Holger Everitt som nu arbetar som skolbibliotekarie.

Men för omkring ett år sedan började det hända saker. 

– Vi har fått ungefär tio nya tjänster. Det är fantastiskt! Nu är vi tillbaka där vi var före nedskärningarna. Jag har aldrig varit med om något liknande under min livstid, och då är jag ändå 63 år, säger Holger Everitt. 

Förändringarna märks på skolgården. För ett par år sedan var det stora problem med narkotikahandel på kullen vid skolgården och lärare och elever möttes av krossade rutor på skolbyggnaderna efter nästan varje helg.

Vi har fått mycket bättre förutsättningar att ta hand om alla elever

– Efter sommarlovet brukade det vara förskräckligt, men det här läsåret har det nästan inte varit någon trasig fönsterruta. Parkförvaltningen har satt upp strålkastare och rensat kullen på sly så det går inte att gömma sig där uppe längre. Det är mycket lugnare nu och vi har mycket bättre förutsättningar att ta hand om alla elever. Vi kan inte vara annat än nöjda med de resurser vi har fått, säger Holger Everitt. 

Knutbyskolans rektor Lena Hellström håller med om att det har skett en stor förbättring.

– Det är jätteroligt! Vi har fått tillbaka alla pengar som försvann, så nu har vi samma organisation som vi hade innan nedskärningarna. Det innebär att vi har resurser att möta alla barn på deras nivå.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email