Lammen i Akalla by

Lammen i Akalla by har spring i benen

Nyheter

Vanligtvis föds sex till åtta lamm varje vår på 4H gården. I år förväntas det att födas upp till elva stycken och åtta av dem har redan fötts. De busar med varandra och låter inte heller de gravida tackorna, blivande mammorna, vara ifred.

– De föddes för några veckor sedan och har precis börjat smaka på gräs och kraftfoder, men föredrar fortfarande mammas mjölk. Deras dagar är fyllda av lek och mat och så en tupplur däremellan, berättar Christina Spano som är verksamhetsledare på 4H gårdarna i Akalla och Riddersvik. 

Namnen på de små börjar på bokstaven D

Namnen på de små börjar på bokstaven D som till exempel: Dagmar, Dagny och Dan. Fjärde bokstaven i alfabetet innebär att de är fjärde kullen med lamm som fötts på 4H gården i den här besättningen.

– Fåren är från två svenska utrotningshotade raser; nämligen värmländskt skogsfår och hälsingefåret. 4H gården är som en genbank där lammen säljs vidare för avel så att raserna kan bestå.

Tidigare fanns en 4H gård i Tensta. Den har nu flyttat till Riddersvik i Hässelby där det är mer grön miljö för djuren att njuta av. Alla djur är inte på plats ännu och information om verksamheter finns på hemsidorna för respektive anläggning.

På gårdarna ordnas kurser för barn. Det finns terminslånga djurskötarkurser för de över sju år och dagläger som de lite yngre kan delta i. I alla kurser ingår det att man gosar med djuren.

– Vi har fått bidrag av Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning och kan erbjuda 60 barn gratis platser på sommarens kurser! På vår hemsida finns mer information och där står det hur du anmäler dig avslutar Christina Spano.

Monica Jansson

Faktaruta:
4H är en internationell ungdomsorganisation som finns i mer än 80 länder och har ca 200 klubbar i Sverige.
Fyra H står för Huvud, Hjärta, Hand, Hälsa.

Print Friendly, PDF & Email