I samarbete med Moderna Museet och Läslandet har Rinkeby Folkets hus ordnat konstkollo under ett par dagar i juli där ett tiotal barn i åldrarna 7 – 12 år har deltagit. Kollot avslutades med vernissage i Rinkeby Folkets hus.

Det var tredje sommaren i rad som konstkollo arrangerades. Barnen har under två dagar besökt Moderna Museet på Skeppsholmen i Stockholm för att se på utvalda konstverk och därefter skapa på egen hand i museets verkstad.

Barnen berättade vad de såg och hur de upplevde verken

Annons:

-På det här konstkollot är det bara barn från Rinkeby som deltar. Några var med förra året och för andra är det första gången. Redan utanför museets entré finns konstverk placerade. Vi lekte och utforskade fontänen som konstnären Jeppe Hein har gjort. Vattnet bildar olika rum som man kan flytta sig igenom och man ska inte bli blöt om man gör rätt, berättar Anita som är intendent på museet.

På museet tittade man på ett par utvalda konstverk och diskuterade dem. Barnen berättade vad de såg och hur de upplevde verken. Det var sällan samma saker som en utbildad intendent såg utan barnens fantasi hade inga gränser. Därefter gick man till verkstan och gjorde självporträtt eller sin version av ett landskap efter att ha beskådat ett verk av konstnären Matisse. Det  barnen skapat fanns nu med på vernissagen i Folkets hus.

Det märks att alla har roligt

Vernissagen inleddes med att Läslandet tillsammans med barnen framförde en 4D version av boken Maryam och hjärtegästerna. Barnen är med och agerar både framför scenen och på scenen. Det märks att alla har roligt. Vi har nyligen skrivit om Läslandets verksamhet som äger rum varje onsdag, torsdag och fredag i parklekar i Järva.

Vernissagen fortsatte därefter med att alla som ville fick måla sitt ansiktsuttryck på temat – hur känner jag idag. Att döma av ansiktsuttrycken verkade alla må bra.

Monica Jansson

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Annons: