En bild på Ailin Moaf Mirlashari och Nader Attiyah.

Imorgon fredag håller det lokala konstkollektivet Elva sitt tredje event – en mini filmfestival. Det bjuds på premiärvisning av Ailin Moaf Mirlasharis och Nader Attiyahs filmer, men även poesiframträdanden av lokala poeter.

Under filmfestivalen visas Ailin Moaf Mirlasharis konstfilm ”Förbered dig för döden” och Nader Attiyahs spelfilm ”Det finns inget som heter ingenting”.

Nader Attiyah har regisserat en 25 minuter lång spelfilm med tema spiritualitet och psykisk hälsa.

– Den handlar om en ung kille som går in i en skog och håller i en väska. Väl i skogen träffar han på alla sina sinnen i mänsklig form, och de gömmer hans väska ifrån honom.

– Idén kom upp när jag var hemma en dag och lyssnade på en låt som var jättedålig. När den väl hade spelats klart tänkte jag för mig själv; ”Tänk om min hörsel kom in genom dörren nu, vad hade den sagt till mig?”. När jag väl började utforska filmidén om våra sinnen och vad det innebär när vi inte är ett med dem, kom jag fram till att det är en reflektion av vår psykiska hälsa, säger Nader Attiyah.

Det är ju ofta kvinnor som bär det emotionella ansvaret och som sörjer i grupp

Ailin Moaf Mirlashari har regisserat en kortare film, den fem minuter långa konstfilmen ”Förbered dig för döden” handlar om just frågor kring döden i stort.

– För många av oss ligger döden konstant nära. För mig finns det en personlig koppling eftersom jag förlorade min mamma som ung, vilket har gjort mig väldigt medveten om döden. Men det kan även handla om barn till flyktingar där döden är ett telefonsamtal bort, eller om ortenbor som konstant hör och ser dödsskjutningar.

– Även om ämnet är stort och brett och så har jag med symboler och metaforer försökt skildra döden. Filmen är inspelad i Husby, har inga dialoger och endast kvinnor skådespelar – vilket var ett aktivt val eftersom jag är intresserad av det kollektiva sörjandet, och det är ju ofta kvinnor som bär det emotionella ansvaret och som sörjer i grupp, säger Ailin Moaf Mirlashari.

Kvällen kommer även att bjuda på filmsamtal med filmskaparna, men också poesiframträdanden av Sara Rad och Ronak Mirlashari. Filmfestivalen, som modereras av Evyn Redar, är gratis och kommer att hållas på Järva Folkets Park imorgon klockan 18-21.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Annons: