Klimatalliansens ordförande bor i Tensta

Intervju

Klimatalliansen har hittills fungerat som en förening med flera namnkunniga personer i styrelsen. Men på medlemsmötet den 12 februari i år togs beslutet att registrera en partibeteckning och partiets första ordförande heter Mariam Jallow Tholozan.

Vem är hon då, Mariam Jallow Tholozan? Vi stämmer träff på Yalla Rinkeby för att få veta mer.

– Helt kort kan man säga att jag är en 42-årig fyrabarnsmamma som bor i Tensta med min familj. Jag växte upp i Skara, men flyttade i 20-årsåldern till Stockholm för att studera retorik. Den utbildningen har jag haft nytta av både i arbetslivet och privatlivet och använder dagligen nu när jag kommit in i politiken.

Nu bor Mariam i Tensta, men hon har också bott i både Rinkeby och Kista. Hon bor i ett stort radhus och var i höstas intervjuad i tidningar om Coliving – att dela bostad. Det är oftast studenter som hyr ett rum och delar kök med familjen och andra hyresgäster.

Mariam har alltid varit intresserad av miljöfrågor och hållbarhet

– Det fungerar jättebra för min familj. De flesta som hyr rum är engelsktalande och det innebär att min yngsta dotter som är fem år förstår engelska. Vi lagar ibland mat och äter tillsammans, men vill man ha egen tid håller man sig på sitt rum.

Mariam har alltid varit intresserad av miljöfrågor och hållbarhet. Hon startade för cirka 15 år sedan ett galleri i Stockholms innerstad där det bedrevs byteshandel med hantverk och design. Mariam var en pionjär med den inriktningen och nu har flera likande verksamheter följt efter.

Gambia ligger Mariam varmt om hjärtat eftersom hennes pappa kommer därifrån. Hon har varit i landet många gånger och vistats där i långa perioder. Också där har Mariam startat projekt som bygger på återbruk och att använda vad som finns tillhands.

Det man odlat själv smakar bättre

– Jag har byggt flera hus inspirerade av typen Earthship. Man kan använda till exempel bildäck som grund, täcka stommen med använda rissäckar och pet-flaskor för att få in ljus i huset. Det finns familjer som bor i sådana hus och ett hotell har ett hus som deras gäster kan boka. Jag äger en bit mark i Gambia och där odlar vi mycket, cashewnötter bland annat. Många använder bara själva nöten, men äpplet som nöten växer fram ur innehåller mycket protein.

En del företag har uppmärksammat detta och börjat framställa vegetariska produkter av cashewäpplet.

– När det närmar sig pension för min del kan det hända att jag flyttar till Gambia.

Att odla för eget behov är en sysselsättning som Mariam gör med stort nöje.
– Det man odlat själv smakar bättre och det känns tillfredsställande att man kan göra det. Jag äter mest vegansk mat och vill veta att det jag äter har odlats utan gifter.

Det var två år sedan, men Daniel Helldén har ännu inte svarat

Genom sitt deltagande i gruppen Grönt Initiativ har hon deltagit i flera aktiviteter, som till exempel gerillaodling. Gruppen har också skickat ett medborgarförslag om Järvafältet till Stockholm stads trafikborgarråd Daniel Helldén , MP. Det var två år sedan, men Daniel Helldén har ännu inte svarat.

Ett annat exempel på aktivism är när hon och ett antal andra i gruppen Flyglarm Arlanda byggde om entrén till en av Arlandas terminaler för att protestera mot planerna att bygga ut flygplatsen.

– Nu fördelas mina dagar mellan jobb som lärarvikarie och studier i pedagogik. Allt arbete med Klimatalliansen tar också sin tid. Närmast är det angeläget att samla in tillräckligt med namnunderskrifter för att vi ska kunna registrera oss som politiskt parti.

Det har gått 50 år sedan FN:s första miljökonferens hölls i Stockholm

De har flera evenemang planerade under sommaren. Bland annat kommer de att uppmärksamma att det gått 50 år sedan FN:s första miljökonferens hölls i Stockholm.

– Stockholm är värdland för firandet i juni och vi ordnar ett evenemang i Järva. Därefter deltar vi på politikerveckan i Järva.

Mariam säger att hennes engagemang för att motverka klimatkrisen är för barnens skull. När hon ger förslag på lösningar förstår man att hon verkligen ”brinner” för detta. Hon är väl insatt i ämnet och säger att det är hög tid att agera nu för att inte förstöra vår jord mer. Det känns som om Klimatalliansen har hittat en bra ordförande.

Monica Jansson
Print Friendly, PDF & Email