Torsdagen den 31 mars var det på dagen 45 år sedan Kista Galleria öppnades. Kungen och drottningen invigde 1977 det som då hette Kista centrum. Nu var det istället finansborgarrådet Anna König Jerlmyr, M, som inledde.
– Vill man se framtiden ska man åka till Kista, sade hon.

Citycon, fastighetsbolaget som äger Kista Galleria, bjöd på en ”lanseringsfrukost” i den nyrenoverade restaurangdelen. Politiker, representanter för företag och press var inbjudna för att höra vilka planer som finns för ett av landets största inomhuscentrum. Anna König Jerlmyr inledde med att påminna om de 8000 bostäder och 8000 arbetsplatser som planeras till Kista under de kommande åren.
– Kista kommer att bli en mötesplats för innovatörer, kreatörer och forskare, som vill testa sina innovationer, sin vetenskap, här på plats.

Finansborgarrådet hyllade det samarbete som finns mellan fastighetsägare, politiker och flera aktörer som tillsammans kan förvandla området till ett attraktivt bostadsområde.
– Kista ska bli en magnet för talanger, en trygg plats och en plats som lever, inte bara på dagtid, utan även kvällar och helger.

Annons:

Tanken var att Kista skulle byggas med Vällingby som modell

Sedan var det Niko Paleovrachas tur, som är affärsområdeschef för Citycon. Han började med historien och berättade att tanken var att Kista skulle byggas enligt ABC-principen, där A står för arbete, B för bostäder och C för centrum, med Vällingby som modell.

– Men när Kista centrum var klart 1977 var inte arbetsplatserna etablerade. De som flyttade hit hade sina arbetsplatser någon annanstans i regionen. Kista blev en mötesplats, men också en ankomst- och avgångshall.

När centrum öppnade var det Skandinaviens största inomhuscentrum med 20 000 kvm. I dag har Kista Galleria 90 000 kvm och 19 miljoner besök årligen.

Det finns flera bortglömda platser, som behöver lite kärlek

Veronika Palmgren är Citycons stadsutvecklingsdirektör och hon kunde mer konkret berätta vad som har hänt och vad som är på gång i Kista Galleria, både inomhus och utomhus.
– Ombyggnaden av food courten har gjort den till en plats där man sitter längre, det är lugnare, ett annat tempo.

Det handlar också om en omvandling av Jan Stenbecks torg, där tvärbanan stannar snart.
– Det kommer att koppla ihop Kista med Helenelund och Bromma och vidare till söderort.

Även Kista torg kommer att förvandlas och den nya stadsdelen Kista äng ska byggas. Veronika Palmgren säger att det finns flera bortglömda platser, ”några baksidor”, som behöver lite kärlek.

De tänker ta växter från Järvafältet och plantera på taken

Det talas om ett tryggt busstorg, ett modernt hälsokluster och trygga vägar till campusområdet. Ett projekt handlar om att odla växter på taken. De tänker ta växter från Järvafältet och plantera på taken. En testpilot ska göras redan i år.
– Jag jobbar med sex stora centrumprojekt, men det är Kista som får hjärtat att ticka. Ingen annanstans har vi ett så brett samarbete som här.

Veronika Palmgren tycker att ”Kista förtjänar mer kärlek” och att mediebilden av området inte stämmer.
– Medierna speglar inte verkligheten som vi upplever den. De fokuserar mer på incidenter och inte på den kraft som finns i området. Här finns så otroligt mycket entreprenörskap, så mycket vilja att nå sin potential. Och så har vi faktiskt ett av världens ledande forsknings- och näringslivskluster här.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Kista Galleria har kalas i dagarna tre, här hittar du programmet.

Print Friendly, PDF & Email