porträttbild av en ung svart kvinna

Julhandeln kör i gång och med den en evig huvudvärk. Rutinmässigt, år in och år ut, tar julkommersen över överallt i stan. Online är det ännu värre, varannan annons uppmanar till hets och köpglädje.

Julklappar, pynt, hemelektronik, och varför inte passa på att skaffa en ny garderob? Julen, en religiös högtid ursprungligen ämnad för att minnas Jesu födelse. Numera betyder firandet att konsumera. Varför blir människor nästan spritt språngandes galna, och hur kommer det sig att man faller för försäljningstrix varje år?

Ett par nya jeans gör väl inget?

Bakom kulisserna finns de som tjänar miljarder. Multinationella företag utnyttjar resurser, makt och människor. När produktionstrycket ökar, intensifieras en redan pressad situation för lågavlönade fabriksarbetare i fattiga länder. Vi är mycket väl medvetna om det omoraliska systemet och den negativa miljöeffekten. Därför är min generation synonym med veganpizza, återvinningsstationer och second-handshopping. Trots vetskapen sitter människor på fredag kväll med shoppingkassen i knät. Ett par nya jeans gör väl inget? I jultider finns det inga fel. Efteråt vaknar man upp med en nyfunnen moralisk insikt om att göra bättre genom ett köpa etiskt och hållbart. Hur länge håller det?

Jag är inte här för att skuldbelägga någon, jag är skyldig för samma sak. Lyckoslanten sa det bäst, man är antingen ”spara eller slösa”. Jag är en slösa! Att handla fast fashion är enklare, snabbare och för många det enda man har råd med. Förutom strukturella reformer och förändringar i dagens konsumtions- och produktionskedja ser jag ingen annan utväg. Det är enkelt att hålla individer ansvariga för systemfel som stater och företag ansvarar för. 

Använd inte medvetenheten om problemen som ursäkt för att inte göra något alls

Situationen kan verka hopplös, men använd inte medvetenheten om problemen som ursäkt för att inte göra något alls. Hållbarhet är inte en angelägenhet enbart för politiker. Vi människor har ett kollektivt ansvar för både miljön och andra medmänniskors grundläggande behov. Ställ krav på makthavare, prioritera klimatsmarta lösningar, kräv att striktare nationella och globala regelverk implementeras.

Oddsen är dåliga. Även de bästa av oss faller för köpfrestelsen och låter oss manipuleras. Men det är bättre att aktivt försöka välja smartare. Gemensamma julklappar i hushållet och istället för fyra tröjor, som förra året, köp en. Det är ett steg i rätt riktning. Frågan blir inte en prioritering förrän samhället kräver det.

Förhoppningsvis är hetsen över snart för den här gången. Men det är önsketänkande. Julhandeln följs upp av en mellandagsrea och strax därpå en ny kollektion för säsongen. Shoppingfesten är inte en sprint utan ett maraton.

Men kanske har vi äntligen lärt oss något. Kanske vaknar vi upp och ställer krav. Det här året är vi annorlunda, eller försöker vara det.

Lul Warsame
Print Friendly, PDF & Email