barn och vuxna som sitter i en skolmatsal och lyssnar på tal och ser på en storbildsskärm

På torsdagskvällen hade Rädda Barnens lokalförening i Stockholm terminsavslutning för läxhjälpen i Husbygårdsskolans matsal. Ett sjuttiotal elever, föräldrar, skolpersonal och volontärer kom för att njuta av god mat, häng och livemusik.

Läxhjälpen, i samarbete med Rädda Barnen, har funnits för Husbygårdsskolans fjärde till sjätteklassare i mer än 16 år och i Järva finns de även på Gullingeskolan.
– Enligt Skolverket ska vi erbjuda läxhjälp till våra elever. Det är bra synergier med Rädda barnen, och mot slutet av terminerna kan vi ordna middag eller göra museibesök eller äventyr på våren, säger Tom Holm som är kontaktperson på skolan.

Upplägget är repetitiva övningar, med läxor från lektionerna, i framför allt ämnen som svenska, matematik och engelska. Den här terminen har de fokuserat på att främja läsförståelsen, med texter i olika nivåer, vilket enligt Tom Holm ”syns i resultaten”.

Annons:
Annons:

Det brukar vara ungefär 30 elever per gång

kvinna i Rädda Barnen-tröja och man i blå skjorta framför en julgran
Giggi Steijer och Tom Holm.

Just Rädda Barnens läxhjälp är förlagd till skolan, strax efter avslutad lektionstid, en eftermiddag per vecka.
– Det brukar vara ungefär 30 elever per gång, och vi håller till i deras klassrum, säger Giggi Steijer som varit volontär i två och ett halvt år.

Hon är en av åtta volontärer, de flesta seniorer, som brukar hjälpa till och där språkträning är ett ämnesövergripande inslag.
– Varje gång man varit på läxhjälp, känner man att man varit till nytta, fortsätter Giggi som är bosatt i Sollentuna.

”It takes a village” även att utbilda barn

Linnea Lindquist.

Under kvällen hälsades elever och föräldrar välkomna av skolans biträdande rektor Maria Blomkvist, samt höll biträdande ”rektor Linnea” Lindquist ett kort tal.
– När jag bodde i Etiopien hade jag en väninna som sa att ”it takes a village” för att uppfostra ett barn, och jag tror att ”it takes a village” även att utbilda barn, säger hon och tackar samtidigt Rädda barnen för deras fina arbete.

ljusinstallation med gigantisk turkos bakterie projicerad på en husvägg
”Biocanvas” av Husbygårdsskolans femteklassare.

På programmet finns även musik av Alma A och den egenproducerade kortfilm som Tom Holm, även ämneslärare i kemi, gjort om deltagandet i årets Nobel Week Lights med labbprojektet Biocanvas. Det fnissas och småpratas bland barnen i bakgrunden när någon de känner igen skymtar på skärmen.
– Jag lovar er, det här är något ni kommer att komma ihåg hela ert liv, säger Britta Öström, ordförande i Rädda Barnens lokalförening i Stockholm efter.

Maten som serverades under kvällen hade beräknats till omkring 100 personer, men gick enligt uppgift åt ”med råge”.

David Johansson