Jollof rice och annat gott att äta när eid al-adha firas

Artikel/Mat

Eid al-adha firas i dagarna tre och en maträtt som alltid finns på bordet hemma hos Aysha Jones är Jollof rice.
 – Man är alltid trött, mätt och fylld av kärlek när kvällen kommer, säger Aysha Jones.

Tenstabon Aysha Jones firar med hela familjen hemma hos sin syster. Där umgås de hela dagen med olika aktiviteter. Barnen får presenter, men för de vuxna är nog maten och samtalen i fokus.

På bordet finns mat från Gambia och Senegal, Sverige och det de inbjudna vännerna tar med till bordet.

Jollof rice, som är en kryddig risrätt från Västafrika, hör till.
Det här behöver du för att laga den:

1 kg Kött eller Kyckling
400 gram krossade tomater
500 gram passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 grön tomatpuré
2 lökar
Habanero
Ris

Du kan ha i:
cassava
morötter
aubergine
potatis
vitkål
och andra grönsaker

Maten serveras med rangha, en spenat- och okraröra.

Gör så här:
Tvätta och blötlägg riset.
Skala och hacka alla grönsaker.
Löken hackas i små bitar och grönsakerna kan vara hela eller delas på två.

– Jag gillar att mala min paprika tillsammans med en hel habanero, men smaken är som baken, säger Aysha Jones.

Tvätta och skär köttet i småbitar.
– Väljer du kyckling rekommenderar jag kycklingben. Stek ditt protein väl tills dess att det är nästintill genomstekt och lägg sedan till dina grönsaker och löken.

Tillsätt kryddor och låt det stekas lite till på låg värme. Häll i  tomatprodukterna och lite vatten, låt det koka tills grönsakerna är kokta.

– När grönsakerna är kokta kan du ta ur dem från grytan och istället tillsätta riset. Har du valt kyckling ska även den tas ur grytan, gör det innan du har i riset.

Häll i mer vatten i grytan så att riset kan koka.  Krydda lite till efter detta och känn av att det är smakrikt. Lägg på lock och låt riset koka tillsammans med köttet. Se till att koka på låg värme och röra i grytan någon gång då och då.

– Voilà, du har lagat vad jag hoppas är en supergod Benachin aka Jollof rice. När riset är klart kan du servera med dina grönsaker och vårt favorit tillbehör rangha. Vill du lyxa till det, så skiva lite kokt ägg som du har på tallriken tillsammans med räkor och sallad, säger Aysha Jones.

Ramadan Mubarak!

Krista Sirviö
Bilder: Gabriel Tiedtke
Print Friendly, PDF & Email