En lång rad kvinnliga löpare i SM i terränglöpning.

”Idag vill jag se dig springa med 70 procents insats de första fyra varven. Det är OK att känna sig som ett ånglok som pumpar, men inte mer än så” är en ovanlig instruktion till en elitlöpare inför start i ett svenskt mästerskap, men det finns skäl för det.

I Lidingöloppets tremil tog Rinkeby Runs Johanna Granhällen ut sig så totalt att hon svimmade efter målgång. Hon bars till sjuktältet och först efter en halvtimme hade hon fått färg på kinderna igen. Förra veckan svimmade hon igen efter målgång, då i Djurgårdsvarvet en mil.

SM i terränglöpning var höstens stora mål


SM i terränglöpning var höstens stora mål, men det betyder att risken var extra stor att Johanna skulle ta ut sig så där fullständigt igen. Därför fick hon stränga order om att ”inte klämma ut det sista ur tuben” och blev påhejad med ”Bra Johanna, höj inte farten!” på sin väg till en fantastisk fjärde plats i det kvinnliga juniorloppet. Det är Johannas andra fjärdeplats i ett svenskt mästerskap och en stor framgång. Här tog hon tre SM-poäng till Rinkeby Run, vilket troligen betyder att klubben går från 108e plats till att bli en av Sveriges hundra bästa friidrottsklubbar 2022 (Sverige har 945 friidrottsklubbar).

Sedan är det inte alls säkert att Johanna skulle sprungit bättre med en aggressivare ansats. Snarare tvärtom. Johannas mentala hårdhet imponerar, men att pressa kroppen över dess förmåga att få ut syre i blodet ger bara mjölksyra. Man kan springa en kilometer med mjölksyra, men inte tio. Då hjälper det inte att vara aldrig så hård mot sig själv.

Johanna inte ensam om att vara överdrivet hård mot sig själv


Samtidigt verkar Johanna inte vara ensam bland kvinnor juniorer om att vara överdrivet hård mot sig själv. Med ett drygt varv kvar passerade Johanna Lisa Wreeby från Sävedalens AIK. Lisa hade gett allt i ett försök att nå fram till bronsmedaljen, men nu låg hon på marken, helt knäckt. Innan hon föll ihop hade hon svajat som om hon vore onykter. Femma idag var IFK Lidingös Lisa Löchen som råkade ut för samma sak i Lidingöloppet. Lisa klappade då ihop med en kilometer kvar till mål och fick flygas med helikopter till sjukhus, utan andra symptom än total trötthet.

Mårten Westberg, Rinkeby Run

En lång rad kvinnliga löpare inför starten i SM i terränglöpning.
Starten.
Print Friendly, PDF & Email