Joakim Larsson (M) Stadsbyggnadsborgarråd för Stockholms Stad. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Ordföranden i Svenska Bostäders styrelse, moderaternas Joakim Larsson, har träffat företrädare för Husby moské.
 – Vi måste hitta en lösning för moskén som är i närheten av den plats de har nu.

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson träffade företrädare för moskén på måndagseftermiddagen, samma dag som Nyhetsbyrån Järva skrev om församlingens oro för framtiden.
– Vi har haft kontakt under resans gång. Det är inte konstigt att de känner sig oroliga när moskén inte finns med i detaljplaneförslaget.

Fastigheten där Husby moské finns nu ska rivas och där ska istället byggas ett bostadshus på fem våningar. Om moskén får hyra de planerade lokalerna i bottenvåningen är inte klart.
– Det är för tidigt säga något bestämt.Men jag förstår att det skapar oro och därför träffar jag församlingen redan nu.

Annons:

Joakim Larsson vet inte vad det kommer att bli för lösning, om det blir en lokal i ett flerfamiljshus eller en fristående byggnad.
– Verksamheten i sig är inte störande, det finns liknande verksamhet i bostadshus. Men egentligen behöver församlingen en bättre anpassad lokal för verksamheten, den de har nu är inte heller optimal.

Moskén i sig skapar trygghet i området, vi behöver människor som rör sig i centrum

Han tycker dock att det är viktigt att moskén finns kvar i Husby centrum.
– Moskén i sig skapar trygghet i området och vi behöver människor som rör sig i centrum. Svenska Bostäder tittar nu på vad som är möjligt att göra.

Församlingen är oroad att moskén förvisas till någon avlägsen lokal i något industriområde, under byggtiden och kanske för alltid.
– Det ligger inte i någons intresse. De vill vara en del av samhället.

Enligt Stadsbyggnadskontoret väntas rivningen av fastigheten och det nya bygget komma igång någon gång under 2022.
– Vi ska använda de här månaderna för att hitta en bra lösning. Vi behöver inventera området för att se vad det kan finnas för tillfällig lokal i området. Ju mer permanent lösning vi hittar, desto bättre, säger Joakim Larsson.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Pressbild: Margareta Bloom Sandebäck
Print Friendly, PDF & Email
Annons: