Ove Eriksson

”I augusti mördades en före detta spelare. Mordet tog Ove och alla de andra i Kista SC hårt. Alla spelare är Oves barn”. Så lyder en del av motiveringen som fått Järvabon Ove Eriksson, tränare i bland annat Kista SC, nominerad till Svenska Barnidrottspriset.

Ove Eriksson, som har bott i Järva sedan 1988, är tränare för Kista SC och mannen bakom Ishockey för alla i Husby ishall. Han har tidigare fått motta medalj i Stockholms stadshus för sina insatser på idrottens område. Nu är han nominerad till Svenska Barnidrottspriset som delas ut årligen av Nätverket Svensk Barnidrott. Priset delas ut till den eller dem som på ett inspirerande sätt stått upp för barns rättigheter inom idrotten, eller i konkret handling bedrivit verksamhet som kan inspirera andra.

Han har gett ungefär 400 barn i Akalla och Husby fotboll varje år de senaste 40 åren

Annons:

Det är Mårten Westberg som driver löparklubbarna Akalla Run, Tensta Run och Rinkeby Run i Järva, som har nominerat Ove Eriksson till priset. Hans motivering lyder:

”Jag nominerar Ove Eriksson i Kista SC. Han har gett ungefär 400 barn i Akalla och Husby fotboll varje år de senaste 40 åren. Det vill säga 16 000 idrottsår i ett område där det verkligen behövs.

Självklart räddar han och Kista SC inte alla. I augusti mördades en före detta spelare. Han hade först tappat suget och tränade allt mindre. Killen gled ifrån laget trots att alla försökte få honom kvar. Mordet tog Ove och alla de andra i Kista SC hårt. Alla spelare är Oves barn. Sådan här smällar drabbar dessbättre få idrottsledare i andra delar av landet. Det är imponerande att Ove trots det har orkat fortsätta så länge. Mordet illustrerar också hur oerhört viktigt Oves arbete är.

Men Ove är inte bara fotboll. Han älskar ishockey och har troligen knutit fler skridskor än någon annan svensk under sina år som ledare för Ishockey för Alla i Husby ishall. Genom ishockeyn öppnar han en dörr till folkhemmet.

Dessutom har Ove sett till att det finns boxning, löpning, cricket, innebandy och brasiliansk jiu-jitsu i ett område som annars vore en idrottslig monokultur. Ove är också drivande i Föreningssam, en förening för samarbete mellan föreningar i Kista, Husby och Akalla. De senaste åren har han också åkt runt i förskolor för att få barnen att röra på sig mer (och visa personalen hur de kan få barnen att röra på sig mer).

En värdigare pristagare tror jag det är svårt att finna.”

Jag får mycket uppskattning från barnen och ungdomarna som jag jobbar med, och det är de som är drivkraften

– Det är alltid trevligt att bli uppmärksammad. Det är ett kvitto på att man gjort något bra. Jag får dock mycket uppskattning från barnen och ungdomarna som jag jobbar med, och det är de som är drivkraften, säger Over Eriksson om nomineringen till Nyhetsbyrån Järva.

Vinnaren offentliggörs den 24 maj 2021 och priset delas ut på Stockholms Stadion i samband med Diamond League Bauhaus-galan.

Eleni Terzitane
Foto: Kista SC
Print Friendly, PDF & Email
Annons: