Bostadspolitiken var ämnet i Kista Träff på söndagseftermiddagen. Dagen första panelsamtal under Järva röstar inleddes mellan Ilhan Kellecioglu från Ort till Ort, Sandra Mandell från Hyresgästföreningen i Järva, Mohamed Hagi Farah boende och aktiv i Järva samt Åse Richard doktorand i kulturgeografi vid Uppsala Universitet.

Moderator, Araia Ghirmai Sebhatu ställer frågan om vad som är de olika deltagarnas ingång i dagens samtal. 

 -Jag företräder Ort till Ort Husby, som fungerar rådgivande för boende i området, sade Ilhan Kellecioglu. Han berättar vidare att de ser att Hemblas (numera under det nya namnet Victoriahem) hyresgäster drabbats hårt av dåligt underhåll, ovälkomna  “standardhöjningar” och höjda hyror.

Annons:

 – Jag är doktorand vid Uppsala Universitet och intresserar mig mycket för det fenomen som kallas “renovräkning”, något som många privata och vissa kommunala bolag ägnar sig åt. Alltså hyresrätter som renoveras på ett sätt, ofta bara “kosmetiskt”, så att värden kan höja hyran med så mycket som 50 procent, vilket leder till att hyresgäster tvingas flytta för att de inte har råd att bo kvar”, sade Åse Richard.

Sandra Mandell från Hyresgästföreningen i Järva berättar att endast 2 procent av alla anmälningar till hyresnämnden vinner sin tvist mot värden.
 – Det som behövs bland mycket annat, är att hyresgästernas makt stärks, sade hon.

Det talas om gängkriminella, riskkapitalisterna är de mest kriminella gängen

Mohamed Hagi Farah, boende och aktiv debattör från Järva, sade att många problem är kopplade till boendet i fastigheter ägda av riskkapitalbolag. Han berättade att det till exempel är många unga som står i bostadskön och får erbjudanden som de inte har ekonomisk möjlighet att tacka ja till.
 – Nybyggda och nyrenoverade lägenheter är alldeles för dyra, vem bygger man för? Vem ska ha råd? Det talas om gängkriminella, riskkapitalisterna är de mest kriminella gängen, avslutade han.

Diskussionen rörde sig mycket kring att de privatägda fastigheterna blir helt utan nödvändiga renoveringar, som till exempel stambyte, renovering av ventilation- och värmesystem. Istället renoveras en lägenhet i taget “på ytan” med diverse standardhöjande åtgärder, exempelvis parkettgolv och nya köksinredningar som varken är nödvändiga eller intressanta för hyresgästerna. Detta som ett sätt att kunna höja hyran, trots att mycket i fastigheten och de enskilda lägenheterna behöver helt andra åtgärder som i dagsläget försummas.

 – Boendet som trygghet är centralt för alla människor, rätten till ett värdigt, långsiktigt boende, sade Åse. Hon menade att det i grunden är politiska beslut som gjort att det ser ut som det gör nu på hyresmarknaden.
 – Det talas ibland om återköp, alltså att kommuner ska köpa tillbaka fastigheter de en gång sålt ut. Problemet med det är att det blir i stort sett omöjligt. Fastigheter som såldes för 1,6 miljarder värderades efter bara tre år och flera ägarbyten till 22 miljarder, sade hon.

Sandra kommenterade att återköp är svårt, men att tvångsförvaltning kan vara en lösning. – 
Många klagomål på en hyresvärd borde leda till det, sade hon.

Organisera er lokalt, det är nödvändigt

En fråga från publiken till panelen: “(S) (FI) och (V) har lovat att köpa tillbaka husen om de vinner kommunalvalet, vad gör vi om de inte håller löftet? 

 – Organisera er lokalt, det är nödvändigt, svarade Åse.

Ilhan svarade att Ort till Ort vill skriva avtal med partierna före valet.
 – Jag ska träffa Bostadsutskottet i Stadshuset i vinter, och ta upp frågan då, avslutade han.

Annika Skarf
Print Friendly, PDF & Email