Fyra killar som poserar i grupp.
De fyra killarna från Rinkeby Run som kvalat in till milloppet på stadion.

Långlöparnas kväll på Stadion är Sveriges största millopp på bana. På tisdagskvällen sprang 125 löpare 10 000 m i fem heat. Alla fyra löpare från Rinkeby Run satte personliga rekord och Janis Constantin och Jonis Serry vann varsitt heat.

I det första heatet siktade haren (den beställda farthållaren) Weronica Bryzalska på 40 minuter. Janis Constantin, Mansib Rahman, Jonathan Cederlund och Mikiel Ghirmai såg varje kilometer de kunde hänga med i den farten som en seger. Det blev många sådana segrar.

Janis fullständigt flög den sista kilometern

Med en kilometer kvar hade fältet decimerats till två löpare: Weronica och Janis. Alla andra hade släppt. Då öppnade Janis en helt ny växel och fullständigt flög fram den sista kilometern. Han sprang ifrån haren med nästan en minut på en enda kilometer, trots att Weronica fortsatte hålla 4 minuter per kilometer. Janis målsättning var att gå under 40 minuter och sluttiden blev 38.48.

Bakom Janis sprang Jonathan och Mikiel också in på nya personliga rekord, trots 24 graders värme i skuggan.

De sista hundra metrarna tog Jonis fram allt han hade kvar

I nästa heat var Jonis Serry inspirerad av Janis fantastiska sista kilometer. Han tog rygg på ”haren” i sitt heat och hängde med i en ännu högre fart. Från start var det ett enda långt pärlband av löpare, men en efter en föll pärlorna av. Med en kilometer kvar var de bara tre. In på sista varvet var det bara Jonis och farthållaren kvar. De sista hundra metrarna tog Jonis fram allt han hade kvar och sprang i mål som etta på 37.19,09.

Samtidigt som killarna var på Stockholms stadion ledde Johanna Granhällen och Fatima Warsame ett uppskattat backpass, med fokus på explosivitet, bara för tjejer. Det kan verka traditionellt: killarna tävlar och tjejerna tränar. Så är det, men det var också två helt olika succéer på samma kväll.


Mårten Westberg, Rinkeby Run
Print Friendly, PDF & Email
Annons: